Katarski plinski div udvostručuje proizvodnju uree

Ilustracija: EPA

QatarEnergy planira udvostručiti proizvodnju uree budući da računa na "eksponencijalni" rast potražnje za umjetnim gnojivima, rekao je katarski ministar energetike i izvršni direktor plinskog diva na tiskovnoj konferenciji u nedjelju.

Kompanija će zahvaljujući četiri nove proizvodne linije povećati proizvodnju za 106 posto, izjavio je Saad Al-Kaabi.

Prva proizvodna linija bit će po njegovim riječima puštena u pogon prije 2030. godine.

QatarEnergy trenutno proizvodi šest milijuna tona uree godišnje, a planira povećati proizvodnju na više od 12,4 milijuna tona godišnje.

"Zaključili smo da će potražnja za ureom za potrebe proizvodnje hrane eksponencijalno rasti budući da će svijet u idućih 20 do 30 godina dobiti još 1,5 milijarde do dvije milijarde novih stanovnika, ako je suditi po aktualnom tempu rasta", objasnio je čelnik QatarEnergyja.

Napomenuo je i da radovi na proširenju kapaciteta za proizvodnju plina u Sjevernom polju prate zadane rokove. Kapaciteti na najvećem plinskom polju u svijetu koje Katar dijeli s Iranom trebali bi biti gotovo udvostručeni.  

Ministar je najavio i gradnju treće solarne elektrane, u regiji Dukhan, koja će do kraja desetljeća više nego udvostručiti katarsku proizvodnju struje iz energije Sunca, na 4.000 megavata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.