Kekin: Primorac i njegova mama preprodali su gradski stan u dva dana

Foto: Možemo!

Predsjednička kandidatkinja stranke Možemo Ivana Kekin danas je održala konferenciju za novinare o nezakonitom naručivanju radova i usluga u Ministarstvu obrazovanja kad je na njegovom čelu bio Dragan Primorac..

"Kada sam razmišljala o svojoj kandidaturi za predsjednicu, pitala sam se, kao i mnogi naši građani, čemu služi država", rekla je i dodala da je iz svega što smo ovih dana imali priliku u medijima otkriti o Draganu Primorcu, kandidatu HDZ-a, jasno što on misli o tome čemu služi država i kakve bismo zloporabe od njega mogli očekivati kad bi postao predsjednik.

Preprodaja gradskog stana u Splitu

Kekin je navela tri primjera iz kojih je jasno kako Primorac državu doživljava. Prvi je najnoviji: mediji su objavili da je kasnih 1990-ih Primorac dobio u najam gradski stan u Splitu po iznimno povoljnim uvjetima te ga je plaćao stotinjak kuna mjesečno. Taj isti stan, u kojem je živio, nakon tri godine od Grada Splita po cijeni od 72 tisuće njemačkih maraka otkupljuje njegova majka, a popust je dobila i zato što je stan bio opterećen stanarom, njezinim sinom Draganom Primorcem. Samo dva dana kasnije Dragan i majka prodaju stan za 160 tisuća njemačkih maraka. 

"Tako je na račun poreznih obveznika u Splitu i cijeloj zemlji Primorac u dva dana zaradio 76 tisuća maraka. Dobitnici - Dragan i majka, gubitnici - građani Splita", naglasila je. 

Luksuzni namještaj i radovi

Drugi primjer je skandal koji je otkrio novinar Hrvoje Šimičević. Primorac je nezakonitim usmenim naručivanjem luksuznog namještaja i radova za vrijeme svojeg ministarskog mandata, mimo Zakona o javnoj nabavi, uspio oštetiti državu za golemih 3.6 milijuna eura. 

"Tako si je Dragan naručio walk-in ormare, krevet, tajne prostorije, kožne garniture, a nakon što su radovi izvedeni i namještaj kupljen, on i njegovo ministarstvo ne plaćaju izvođaču radova koji ih potom tuži", navodi Kekin. 

Sudski proces okončan je ove godine pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda kojom se utvrdilo da je Primorac sa suradnicima zaista oštetio izvođača, naručio radove nezakonito koje nije platio. Ministarstvo je već u lipnju platilo iznos koji je sud odredio: 3.6 milijuna eura, odnosno 27 milijuna nekadašnjih kuna. Uz zatezne kamate to je pet puta veći iznos od onog koji su usmeno dogovorili Primorac i njegova ekipa 2008. U toj ekipi su bili današnji ministar, a tadašnji državni tajnik Radovan Fuchs, kao i drugi danas visokopozicionirani ljudi iz Ministarstva, kaže Kekin.

Izdašni ugovori privatne poliklinike s državom

Kao vlasnik privatne poliklinike Sv. Katarina s Ministarstvom zdravstva sklapa financijski vrlo izdašne ugovore, upozorava Kekin, i to je treći primjer zloporabe. "Kako je javni zdravstveni sustav na koljenima, liste čekanja vječne, ministar Beroš se dosjetio da ih rješava plaćajući pretrage HDZ-u bliskim privatnicima poput Dragana Primorca. Zato će samo ove godine hrvatski građani platiti vlasniku poliklinike Draganu Primorcu više od pola milijuna eura za, između ostalog, 2000 ugovorenih pretraga magnetskom rezonancom koje se ne mogu napraviti u javnom sustavu jer nemamo dovoljno uređaja."

"Za tih 3.6 milijuna eura štete koju je prouzročio proračunu kupovinom fotelja i ormara, mogli smo kupiti više od 10 uređaja za magnetsku rezonancu. I to je priča o Draganu Primorcu", naglašava Kekin.

"Upravo u tim točkama u vremenu ja sam upisala fakultet u Zagrebu za koji, poput mnogih drugih studenata bez HDZ-ove stranačke iskaznice ili rodbinskih veza, nisam mogla dobiti studentski dom jer je moje selo bilo preblizu Zagrebu, pa sam živjela u kući bez tople vode i studirala.

A 2008., dok se Dragan Primorac bavio luksuznim namještanjem Ministarstva, ja sam taman diplomirala na medicini uz bebu. Danas, 2024., oboje se, eto, iz vlastitih životnih perspektiva i pozicija, natječemo za mjesto predsjednika, tj. predsjednice Republike Hrvatske", rekla je Kekin, dodavši da se hrvatski građani trebaju upitati kakvog predsjednika ili predsjednicu žele.

"Apeliram na Primorca da se ne sramoti"

Kekin je Primorca usporedila s Duićima iz afere Nakaze.

"Dragan Primorac osoba je kojoj, kao i primjerice Duićima, država služi da mu iznajmljuje stan po povlaštenoj cijeni, da mu ga potom proda budzašto, da ga on onda proda za dvostruko, da si raspolažući javnim novcem naruči skupi namještaj i walk-in ormar, da to ne plati, nego to plate građani 15 godina poslije za doslovce pet puta veću cijenu.

No, Dragana boli briga jer je u međuvremenu postao vlasnik privatne poliklinike koja parazitira na jadnom javnom zdravstvu ove iscijeđene zemlje koju i dalje cijedi prodajući joj usluge svoje poliklinike, koje su se mogle osigurati u javnom sustavu da država nije pare spiskala na stanove Duićima i Primorcima i na kožne fotelje i luksuzne ormare", rekla je Kekin, dodavši: "Ultimativni je cinizam da bi sada htio biti i predsjednik tim istim građanima."

"Predsjednica RH mora biti glas javnog interesa, mora s najviše razine upozoravati na ljude poput Dragana Primorca. Apeliram na Dragana Primorca da se ne sramoti i da se povuče iz utrke, kao i na HDZ da mu uskrati svoju podršku", zaključila je Kekin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.