Kijev tajanstvenim oružjem razara duboko u Rusiji. Digli u zrak tisuće tona streljiva

Foto: X

Četiri dana nakon dizanja u zrak ogromne ruske zalihe streljiva u gradu Toropcu u zapadnoj Rusiji, nešto manje od 500 kilometara udaljenom od Ukrajine, ukrajinski dronovi ponovno su napali. Zadali su drugi udarac arsenalima u Toropcu jučer ujutro, a izazvali su i veliku eksploziju u Tihorecku u južnoj Rusiji, tristotinjak kilometara od prve linije bojišnice u Ukrajini.

Sve je očiglednije, iako još nije potvrđeno, da Ukrajinci koriste svoju najnoviju eksplozivnu bespilotnu letjelicu - "raketni dron" Paljanicu na mlazni pogon - za ove razorne napade.

"U napadu u srijedu detonirano je 30.000 tona eksplozivnih sredstava, što znači 750.000 granata. Ako pogledamo prosječno borbeno djelovanje, Ruska Federacija ispaljivala je 10.000 granata tjedno. Dakle, to je zaliha streljiva za dva do tri mjeseca. Kao rezultat ovog napada Rusija je pretrpjela gubitke u streljivu i vidjet ćemo utjecaj tih gubitaka na fronti sljedećih tjedana", rekao je pukovnik Ants Kiviselg, načelnik obavještajnog centra estonskih obrambenih snaga.

Prema procjenama Ukrajinaca, u ova tri napada Rusija je izgubila ukupno oko 60.000 tona u projektilima i raketama.

Raznijeli skladište u kojem su se nalazili Iskanderi i sjevernokorejski projektili

U skladištu streljiva u Toropcu navodno su se nalazile velike zalihe granata za malokalibarsko oružje, minobacačkih granata, topničkih raketa i balističkih projektila dugog dometa, potencijalno i Iskanderi ruske proizvodnje i sjevernokorejski KN-23.

Prema ukrajinskom glavnom stožeru, skladište u Tihorecku "jedna je od tri najveće okupacijske baze za skladištenje streljiva i jedna od ključnih u logističkom sustavu ruskih trupa".

Glavni stožer je procijenio da je 2000 tona streljiva, uključujući metke proizvedene u Sjevernoj Koreji, bilo u skladištu Tihoreck kada su dronovi napali. Visoka vatrena kugla nastala uslijed udara potvrđuje tu procjenu. 

Početni napad na Toropec i kasniji napad na Tihoreck bili su dovoljno veliki da se registriraju kao mali potresi i također su privukli pozornost NASA-inih satelita, piše Forbes.

Ukrajina gađa sve dublje i sve preciznije

Istovremeni napadi na skladišta streljiva signaliziraju pomak u ukrajinskoj kampanji dubokih udara usmjerenih na strateške ciljeve unutar Rusije.

Mjesecima su dužnosnici u Kijevu molili europske i američke kolege za dopuštenje korištenja doniranog dalekometnog streljiva - britanskih Storm Shadowa, francuskih krstarećih projektila SCALP-EG i raketa američkog vojnog taktičkog raketnog sustava - protiv ciljeva duboko u Rusiji, uključujući zalihe streljiva.

No, Europa i SAD neprestano su odbijali dati odobrenje. Nestrpljivi Ukrajinci udvostručili su lokalnu proizvodnju oružja, dronova i projektila kojima mogu napadati mete unutar Rusije bez ičijeg odobrenja.

Nedavni napadi također pokazuju koliki je razmjer ukrajinskih dubokih udara. Prethodni napadi, od kojih su neki gađali mete čak 1770 kilometara unutar Rusije, bili su logistički impresivni, ali manji - često su uključivali samo nekoliko sporih dronova s ​​propelerom. Suprotno tome, nedavni napadi bili su mnogo destruktivniji, što upućuje na vrstu bespilotnih letjelica koje možda ne lete tako daleko, ali imaju veću razornu snagu i dostupne su u velikom broju.

Novo, još destruktivnije oružje

To bi moglo značiti da je korištena nova ukrajinska Paljanica na mlazni pogon, koja je samo po imenu krstareća raketa. Rusi na terenu u Toropcu izvijestili su da su čuli mlazne motore iznad njih prije nego što su lokalne zalihe streljiva eksplodirale.

>> Ukrajinci imaju tajanstveno oružje, gađa duboko u Rusiju. "Ovo mijenja pravila igre"

Paljanica s krilima i turbomlaznim pogonom razvijala se više od godinu dana, ali je tek nedavno imala svoj borbeni debi. Dana 24. kolovoza najmanje jedna Paljanica pogodila je metu na Krimu pod ruskom okupacijom, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Paljanica ima turbomlazni motor AI-PBS-350, koji su zajednički razvili PBS u Češkoj i ukrajinska tvrtka Ivchenko-Progress. AI-PBS-350 od 220 funti proizvodi 3400 newtona potiska, dovoljno da potjera projektil od jedne tone nekoliko stotina milja.

Zbog toga je Paljanica približno slična ukrajinskoj krstarećoj raketi Neptun s turboventilatorskim pogonom, barem u pogledu veličine, brzine i dometa.

Ono u čemu se Neptun i Paljanica bitno razlikuju su njihovi motori. Neptun se može pohvaliti učinkovitim, ali skupim turboventilatorom. Jednostavniji turbomlazni motor Paljanice vjerojatno je manje učinkovit, ali i jeftiniji, što znači da bi si Ukrajina mogla priuštiti izgradnju više Paljanica nego Neptuna. Potencijalno puno više.

Ispaljivanje više projektila rezultira većim razaranjem. Dok su napadi Neptuna obično uključivali samo nekoliko projektila, prvi napad na Toropec možda ih je uključivao stotinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.