Kim se oklopnim vlakom vratio iz Rusije, trajalo je danima

Foto: EPA

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un stigao je u utorak navečer u Pjongjang svojim oklopnim vlakom nakon nekoliko dana puta, završavajući time posjet Rusiji koji će ostati "zauvijek u povijesti" bilateralnih odnosa, izvijestili su u srijedu državni mediji.

Kim je u nedjelju krenuo vlakom kući nakon posjeta Rusiji, a službena agencija KCNA je izvijestila da se vratio "dobrog zdravlja".

Na željezničkoj postaji pozdravili su ga visoki dužnosnici i građani Sjeverne Koreje, naglašava KCNA. Vođa je odgovorio mahanjem prije nego što je izvršio smotru vojne počasne straže.

"Proveo je besmrtne revolucionarne inozemne aktivnosti"

Sjevernokorejski vođa proveo je "besmrtne revolucionarne inozemne aktivnosti" u Rusiji koje će "zauvijek ostati u povijesti razvoja prijateljstva između DNRK i Rusije", dodala je KCNA koristeći akronim službenog imena Sjeverne Koreje.

Službena središnja televizija Sjeverne Koreje emitirala je u srijedu novu 90-minutnu reportažu, fokusirajući se na najzanimljivije događaje s Kimova putovanja u Rusiju i njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Strahovi na zapadu

Putovanje i sastanak s Putinom potaknuli su strahove na Zapadu da Moskva želi kupiti oružje od Pjongjanga za sukob u Ukrajini. Obje zemlje su pod međunarodnim sankcijama: Moskva zbog invazije na Ukrajinu, a Pjongjang zbog nuklearnog i balističkog programa.

Kim je proveo ukupno 10 dana na svom putovanju u Rusiju, uključujući i vrijeme putovanja, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, napominjući da je to bilo njegovo najduže putovanje u inozemstvo od njegova dolaska na vlast krajem 2011.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.