Kina i Filipini međusobno se optužuju za sudaranje brodovima u Južnom kineskom moru

Foto: PCG/HANDOUT

Kina i Filipini međusobno se optužuju za sudaranje brodovima u spornom Južnom kineskom moru u subotu, što predstavlja najnoviji sukob na tom ključnom plovnom putu.

Kineska obalna straža objavila je da je filipinski brod, "nezakonito ostavljen" kod grebena Sabina Shoal, podigao sidro i "namjerno se zabio" u kinesko plovilo, dok je filipinska obalna straža rekla da se kinesko plovilo "ciljano sudarilo" s jednim od brodova Manile.

Peking polaže pravo na cijelo Južno kinesko more, uključujući dijelove koje svojataju Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam. Vjeruje se da su dijelovi mora, kojim godišnje prođe roba u vrijednosti od ukupno tri bilijuna dolara, bogati nalazištima nafte i plina te ribljim fondovima.

Stalni arbitražni sud je 2016. utvrdio da kineski zahtjevi nemaju pravnu osnovu, što je presuda koju Peking odbacuje.

Liu Dejun, glasnogovornik kineske obalne straže, u priopćenju je pozvao Filipine da se odmah povuku iz područja kod grebena.

"Kineska obalna straža će poduzeti mjere potrebne kako bi se spriječili svi pokušaji provokacije, uznemiravanja i prijestupa te odlučno čuvao teritorijalni suverenitet i pomorska prava te interesi zemlje", poručio je Liu.

Glasnogovornik filipinske obalne straže Jay Tarriela je na tiskovnoj konferenciji rekao da je kineska obalna straža zanemarila regulativu o sudarima te izvela opasne manevre, što je dovelo do štete, ali nisu zabilježene nikakve tjelesne ozljede.

Greben se nalazi unutar filipinskog isključivog gospodarskog pojasa od 200 nautičkih milja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.