Kineski trgovinski višak u srpnju dosegnuo rekordnih 31,5 milijardi dolara

KINESKA carinska uprava danas je priopćila kako je njihov trgovinski višak u srpnju porastao na 31,48 milijardi dolara unatoč zabrinutosti o "usporavanju" globalne ekonomije.

Kineski izvoz porastao je za 20,4 posto u odnosu na srpanj prošle godine. Uvoz je porastao za 22,9 posto, što je rezultiralo trgovinskim suficitom od 31,48 milijardi dolara, dok je u prethodnom mjesecu on iznosio 22,3 milijardi dolara. To je za Kineze ujedno i novi mjesečni rekord.

Izvoz je porastao unatoč tome što je, usred nastojanja kineskih vlasti da uspore usijani gospodarski rast, ali i slabljenja inozemne potražnje, kineska industrijska proizvodnja u srpnju pala prvi put u posljednjih godinu dana , pokazuju podaci banke HSBC. Ipak, analitičari smatraju kako će kineski izvoz zbog oslabljenog povjerenja američkih i europskih potrošača u narednim mjesecima biti pogođen, piše BBC.

Osim toga, ovako neočekivano visok trgovinski višak opet će fokus kineskih partnera usmjeriti na njihovu valutnu politiku. Njeni trgovinski partneri u prošlosti su je optuživali da je namjerno valutu držala slabom, kako bi svoje proizvode učinila jeftinijim za vanjske kupce, s ciljem poticanja izvoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.