Knin je na ovo igralište spiskao 330.000 eura. "Izgleda kao livada"

Foto: Privatni album

POMOĆNO nogometno igralište kninskog NK Dinara, žale se građani, izgleda kao livada preko koje su prelazili automobili. I ništa im to, pričaju nam ne bi bilo sporno da se u isto to igralište nije uložilo nekoliko stotina tisuća eura. Barem im tako tvrde vladajući. 

"Igralište izgleda kao livada"

Ispod Kninske tvrđave smješten je klub iz pete lige za koji igra 300 igrača u 13 starosnih kategorija. Tradicija je to duga 111 godina koju izuzetno cijeni vlast. Gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić na vlast je s Nezavisne liste došao 2021. godine nakon što je u prethodnom mandatu bio zamjenik gradonačelnika i sadašnjeg župana Marka Jelića. 

U zadnje tri godine, pobrinuli su se da se na račun NK Dinare, kako kažu, uplati 410 tisuća eura od čega je oko 330 tisuća eura otišlo za pomoćno igralište za koje građani smatraju da nije u zadovoljavajućem stanju.

Trenutno stanje pomoćnog nogometnog igrališta NK Dinare

„Stalno slušamo kako Grad ulaže u klub, ali zapravo nitko ne vidi posljedice tog ulaganja. Teren je grbav i pun rupa. Zapravo ne izgleda kao igralište već kao livada koja se s vremena na vrijeme pokosi. Sva se ta ulaganja plaćaju od našeg novca iz proračuna, a naša djeca nemaju ništa od toga.

Uz to, roditelji čija djeca igraju za klub, dodatno plaćaju članarinu, a da ne pričam o tome da klub ne daje ni dresove za igru nego ih roditelji kupuju.Dodatno se plaćaju i trenirke. Roditelji sve plaćaju, a onda se u klub ulaže iz gradskog proračuna, a rezultati se ne vide. Zapravo izgleda sve gore i gore”, mišljenja je građanka Knina. 

Vijećnik: Već se tri godine radi, a ništa se ne događa

S pojedinim građanima se slaže i oporbeni nezavisni vijećnik Tomislav Čolak koji je na vijeću pokušao dobiti obrazloženja, kako kaže, o velikim ulaganjima koja nisu vidljiva na terenu. No, priča nam kako nikada nije dobio konkretan odgovor te kako je za vrijeme svog mandata zapravo pronašao da je Grad utrošio na klub više novca no što kaže vlast.

„Dodavali su se iznosi i rebalansima proračuna. Pronašao sam kako je do sada utrošeno oko 700 tisuća eura, a zadnja donacija je bila ove godine kada su sa prvotnih 150 tisuća eura iznos podignuli na 160 tisuća eura. Ni tu odluku nisu htjeli obrazložiti. 

Građane zanima koji je cilj i u što se ulažu novci jer je igralište u gorem stanju nego je bilo. Ne znamo ni je li radi postavljena rasvjeta jer se nikada nije upalila. I to se već tri godine radi, a ništa se ne događa. Novci se daju od kad je predsjednik Gradskog vijeća Dragan Miličević postao predsjednik Uprave kluba. Novci idu iz gradskog proračuna,a ništa se ne događa, koliko će nas ovo sve na kraju koštati”, pita se vijećnik Čolak. 

Dodao je kako su radove izvodile dvije tvrtke pod nazivima Dinara iskop i Dinara lux. Prema dostupnim podacima na sudskom registru vlasnik je Luka Raščić koji je ujedno i jedini zaposleni. 

Na pomoćno igralište potrošeno 330 000 eura

Prema podacima s iTransparentnost Grad je prošle godine u srpnju tvrtki Dinara lux uplatio više od 70 000 eura za uređenje pomoćnog igrališta. Šest mjeseci nakon, istim povodom, Grad je 150 tisuća eura uplatio klubu. Index je poslao upit vladajućima iz grada, ali i kluba. Odgovor je do objave članka stigao samo od gradonačelnika Ćaćića. 

Zanimalo nas je na što je sve u klubu utrošen novac iz gradskog proračuna i zašto pomoćno igralište ne izgleda reprezentativno nakon ulaganja od 220 tisuća eura u šest mjeseci. Ćaćić je istaknuo kako su se odlučili na ulaganja u pomoćni teren kako bi se rasteretio glavni. 

Radovi početkom 2024. godine nakon uplate od 150 000 eura

„Što se tiče radova na pomoćnom terenu, prvo je saniran veliki kanal uz samo igralište kako bi se igralište moglo pozicionirati i zadovoljiti kriterije po pitanju dimenzija. Za to je 2022. osigurano 198.782,50 kuna s PDV-om. Nakon toga,  2023. godine su postavljeni rubnjaci uz teren i uređeno je novo parkiralište u iznosu od 24.548 eura. 

Iza toga je napravljeno geodetsko snimanje i priprema terena za nasipanje, što je uključivalo uklanjanje starih ograda, betonskih temelja ograda, starih šahti, iskop preko 2000 m3 zemlje i njen odvoz te ravnanje terena sa grederom. Račun za te radove je iznosio 71.819,50 eura s PDV-om. Uz to, još su instalirani i reflektori na tom pomoćnom igralištu, a vrijednost radova je bio 55.280,00 eura s PDV-om”, rekao je gradonačelnik Ćaćić te pojasnio posljednje ulaganje od 150 tisuća eura. 

"Taj iznos je za dovođenje terena u zadovoljavajuće stanje"

„Taj iznos je bio za nastavak radova i dovođenje terena u stanje koje je zadovoljavajuće za održavanje treninga. Iz pravdanja sredstava gradu utvrđeno je da se teren nasuo, ugrađen je sustav odvodnje i navodnjavanja s više od kilometra drenažnih i oko 600 metara vodovodnih cijevi, što je zahtijevalo kopanje kanala, izradu posteljica, instaliranje cijevi, instaliranje više od 30 automatskih prskalica, stavljanje geotekstila i zatrpavanje. 

Radovi početkom 2024. godine nakon kojeg igralište izgleda poput livade zbog čega će se ponovno sijati trava

Doneseno je i preko 2000 kubičnih metara zemlje koja je razvučena, uravnata, pognojena i pripremljena za sjetvu trave. Tijekom rujna će se još jednom teren isfrezati i posijat će se trava, postavit će se novi golovi a nakon što se postigne propisana gustoća trave, klub će, sa svojim službama, organizirati košnju, iscrtavanje linija igrališta, prozračivanje i njegovo sveukupno održavanje.”

Na pitanje kako je tvrtka bez zaposlenih radnika izvodila sve radove vezane uz NK Dinaru, gradonačelnik je kratko odgovorio: 

„Za sve radove koje je grad financirao, provedeni su odgovarajući, zakonom propisani postupci nabave za koje su odabrani izvođači ispunili sve uvjete u vidu potrebne dokumentacije, kao i, između ostalog, potvrde Porezne uprave da ne postoje dugovanja na ime javnih davanja.” 

Tvrdi kako ovu godinu više ne planiraju izdvajati dodatna sredstva za klub, no kasnije nam je kazao kako planiraju obnavljati glavni teren pa će u vrijeme tih radova, pomoćni teren preuzeti funkciju glavnog. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.