Kod Eiffelovog tornja nađeni lijesovi. Francuska sumnja na Rusiju. Reagirala Moskva

Foto: X

Rusko veleposlanstvo u Francuskoj priopćilo je danas da se ne miješa u unutarnje poslove države i osudilo, kako je navelo, rusofobne sugestije da je Moskva na neki način umiješana u incident s lijesovima kod Eiffelovog tornja. Veleposlanstvo je u priopćenju navelo da odlučno prosvjeduje protiv najnovije rusofobne kampanje koju su pokrenuli francuski mediji i poručilo da se Rusija nije miješala i ne miješa se u unutarnje poslove Francuske.

Podsjetimo, policija je uhitila tri osobe nakon što je u blizini Eiffelovog tornja u Parizu pronađeno pet lijesova ogrnutih francuskim zastavama s natpisom "Francuski vojnici u Ukrajini". Incident se istražuje kao moguće miješanje strane sile u francuske poslove, rečeno je iz policije.

Macron nije isključivao slanje francuskih vojnika u Ukrajinu

"U subotu oko 9 sati tri su osobe ostavile pet lijesova u blizini podnožja Eiffelovog tornja, jedne od najposjećenijih svjetskih turističkih atrakcija. Kutije su sadržavale gips", rekao je izvor blizak slučaju za AFP. Vozač kombija koji se koristio za prijevoz lijesova uhićen je u blizini mjesta događaja, a policiji je rekao da mu je za to plaćeno 40 eura.

Vjeruje se da je muškarac večer prije stigao iz Bugarske. Druga dvojica uhićena su kasnije na drugom kraju grada, na autobusnom kolodvoru Bercy, odakle su trebali krenuti prema zračnoj luci na let za Berlin. Jedan od trojice muškaraca bio je Bugarin, drugi Ukrajinac, a treći Nijemac.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošlog mjeseca da bi pitanje slanja zapadnih trupa u Ukrajinu bilo legitimno ako Rusija probije ukrajinske linije fronta te Kijev pošalje takav zahtjev.

Sumnje u rusku umiješanost

Francuski obavještajci sumnjaju da iza incidenta s lijesovima na neki način stoji Rusija. Vlasti su posumnjale na rusko miješanje u unutarnje poslove u nekoliko drugih nedavnih incidenata, uključujući onog iz prošlog mjeseca kada su na francuskom spomeniku Holokaustu osvanuli crveni grafiti. Trojica osumnjičenih u tom slučaju pobjegla su u inozemstvo.

Francuska sumnja da Rusija stoji iza još jednog incidenta, lijepljenja desetaka Davidovih zvijezda na zgrade u Parizu i predgrađima nedugo nakon napada militanata Hamasa na Izrael 7. listopada.

Istražitelji su rekli da su neki od masovnih grafita, naširoko osuđivani kao antisemitski, možda bili izvedeni na "izričit zahtjev" osobe koja živi u inozemstvu, što implicira moguću povezanost s Rusijom. Moskva je negirala da ima bilo kakve veze s tim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.