Kod Karlovca gorjelo sijeno, začula se eksplozija. Pogledajte što je policija našla

Foto: PU karlovačka

Vezano uz događaj požara sjenika 75-godišnjaka nakon čega je uslijedila eksplozija, a koji se dogodio sinoć, 13. rujna  u Generalskom Stolu, policija je na mjestu događaja izvršila protueksplozijski pregled i očevid.

>> Sinoć gorjelo sijeno kod Ogulina, nakon toga uslijedila i eksplozija

Policija je utvrdila da je požar sjenika uzrokovao otvoreni plamen neutvrđenog porijekla, dok se tehnički uzrok u potpunosti isključuje, uslijed čega je došlo do zapaljenja bala sijena, koje je u sjeniku skladištio 31-godišnjak, te su sjenik i bale u potpunosti izgorjeli.

Uslijed visoke temperature u sjeniku je došlo do aktiviranja raketnog motora rakete ručnog bacača rakete tzv. "zolje", koja je izletjela van zajedno s kućištem i bojevom glavom te se aktivirala na travnatoj površini nedaleko od sjenika, a fragmenti punjenja zapalili su i nekoliko rolo-bala na livadi u blizini, objašnjavaju iz policije.

Pronađena hrpa oružja, prijavljen 75-godišnjak

U događaju nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta je nekoliko tisuća eura. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. KZ-a uhićen je 75-godišnjak te je, temeljem naloga županijskog suda u Karlovcu, obavljena pretraga doma i drugih prostorija kojima se koristi. Tijekom pretrage pronađena je veća količina oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava, točnije jedna automatska puška, jedna poluautomatska puška, velike količine streljiva, razni dijelovi za oružje i 200 detonatorskih kapisli, javlja policija.

Policija je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdila i da su zbog aktiviranja i eksplozije ručnog raketnog bacača neposredno bili ugroženi životi vatrogasaca koji su u tom trenutku bili na požarištu.

Po završetku kriminalističkog istraživanja, 75-godišnjak će, zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela iz čl. 215. KZ-a - Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom i iz čl. 331. KZ-a - Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, biti predan pritvorskom nadzorniku, objavila je policija.

Nadležnom državnom odvjetništvu bit će proslijeđeno i izvješće o okolnostima nastanka požara. Kako bi se izbjegle moguće tragedije, policija apelira i poziva građane da sredstva bez straha od ikakvih sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, već da o svojoj nakani predaje obavijeste policiju na broj telefona 192. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.