Koliko će dugo Attal ostati premijer? "Macron ima drugačije planove"

Foto: EPA

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio prihvatiti ostavku premijera Gabriela Attala, stranačkog kolege, zbog "stabilnosti zemlje", a unatoč gubitku većine u parlamentu na jučerašnjim izborima, postavlja se pitanje koliko će dugo Attal biti predsjednik vlade.

Kako piše BBC, Macron je morao donijeti brzu odluku, a Gabriel Attal jasno je dao do znanja da je spreman izdržati koliko god je potrebno. Tako će Attal ostati premijer "do daljnjeg."

Predsjednik sutra navečer ima veliki summit NATO-a u SAD-u, što znači da nije baš imao prostora za brzu odluku o tome tko bi trebao voditi vladu.

Macronovi planovi

Ali ključna riječ ovdje je nestabilnost, koju Macron mora izbjegavati. Njegov ministar financija Bruno Le Maire upravo je upozorio da je najneposredniji rizik s kojim se Francuska suočava "financijska kriza i ekonomski pad" zbog političke krize.

Veliko je pitanje koliko će dugo Attal ostati. Ljevičarska Nova narodna fronta želi da ih predsjednik zatraži da dođu sa svojim prijedlogom, ističući da su pobijedili na izborima i da imaju pravo formirati vladu.

Ali Macronov tabor možda ima druge planove, jer se ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin navodno sastaje s velikom skupinom zastupnika iz centrističke skupine. Moguće je da Macron računa na raspad unutar lijevog saveza pa da zatim stvori blagu lijevo-liberalnu koaliciju i novu vladu. Zanimljivo da je Clement Beaune, zastupnik Macronove centrističke stranke, na X-u izdvojio tri ključne stvari za novu vladu. "Koalicija, proporcionalnost, socijaldemokracija", napisao je Beaune.

Podsjetimo, prema francuskom ustavu predsjednik je taj koji imenuje premijera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.