Američki vjerski fanatici rade "poništavanje" pobačaja po svijetu, pa i u Hrvatskoj

Foto/Screenshot: Hrvoje Jelavić/PIXSELL, AbortionPillReversal.com

LIJEČNICI diljem svijeta, uz podršku američkih kršćansko-desničarskih aktivista, provode novu i potencijalno opasnu terapiju "poništavanja pobačaja", odnosno učinka abortivnih pilula kojima se trudnoća može prekinuti u ranom stadiju. A tamo gdje nema liječnika voljnih propisati takozvanu terapiju, uključujući i Hrvatsku, ovi kršćanski fundamentalisti daju upute trudnicama kako da same ponište pobačaj. 

Do ovog otkrića došli su istraživački novinari s globalnog portala s britanskim sjedištem OpenDemocracy, koji je jutros o tome objavio veliki članak

Novinarke su, naime, nazvale dežurnu telefonsku liniju američke ultrakonzervativne organizacije Heartbeat International koja se protivi pobačaju i koja je u tu svrhu diljem svijeta uspostavila mrežu "centara za krizne trudnoće", s više od 2000 podružnica u više od 50 zemalja svijeta. Iako izgledaju kao regularni centri za pomoć i savjetovanje trudnica, uključujući one koje žele okončati trudnoću, oni zapravo odvraćaju trudnice od pobačaja, bez obzira na okolnosti, ali i od pilula za dan poslije i kontracepcijskih pilula ili sredstava. 

Stranica na kojoj se trudnicama nudi savjet kako "poništiti" pobačaj

Odnedavno su, međutim, otišli korak dalje i počeli nuditi i spomenutu, medicinski neprovjerenu i potencijalno vrlo opasnu terapiju poništavanja pobačaja. U tu su svrhu pokrenuli posebnu stranicu AbortionPillReversal.com, na kojoj nude svoje usluge trudnicama koje su uzele "prvu (od dvije) dozu abortivne pilule (Mifeprex ili RU-485)", a sada "žale zbog svoje odluke i željele bi poništiti efekt abortivne pilule". Na stranici je u tu svrhu dostupan broj telefonske linije za pomoć, koja je aktivna 24 sata dnevno, kao i online chat. 

Novinarkama koje su se u nizu poziva i chatova predstavile kao trudnice iz različitih zemalja svijeta zainteresirane za savjetovanje i pomoć, ovi kršćanski aktivisti su im, ovisno o zemlji iz koje su zvale, rekli da ih mogu povezati s lokalnim liječnicima koji su im voljni propisati takozvanu terapiju za "poništavanje" pobačaje, i to preko telefona ili e-maila.

Novinarke su bile povezane s lokalnim liječnicima koji su im bili voljni propisati recept u čak 12 zemalja, s četiri kontinenta, iz kojih su zvale: Armeniji, Kanadi, Italiji, Litvi, Meksiku, Portugalu, Rumunjskoj, Južnoafričkoj Republici, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Ukrajini i Urugvaju. 

U Hrvatskoj ih nisu mogli spojiti s liječnicima koji provode spornu terapiju

Novinarke OpenDemocracyja su, među ostalim, zvale i iz Hrvatske. U našoj zemlji ih, međutim, američka medicinska sestra iz Heartbeat Internationala nije uspjela izravno povezati s liječnicima koji podržavaju ovu upitnu terapiju. Umjesto toga, poslala im je upute s doziranjem lijeka i uputila ih da pokušaju doći do recepta, odnosno lijeka u lokalnoj bolnici, ambulanti ili ljekarni te da ga onda uzmu na svoju ruku.

>>U Hrvatskoj je i bez zabrane gotovo nemoguće pobaciti

Isti je slučaj bio i kada su zvale iz Njemačke, Belgije i Rusije. S druge strane, u Rumunjskoj im je, primjerice, lokalni liječnik e-mailom poslao recept za lijek. U Ugandi i Nigeriji reporterke su dobile upute preko e-maila, uz kontakt udruga protiv pobačaja kojima se mogu javiti kako bi dobile lijek.

A lijek o kojem se radi ustvari je progesteron, ženski hormon koji ovi kršćanski aktivisti i s njima povezani liječnici propisuju u visokom dozama za poništavanje učinka abortivne pilule. Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je ne samo malo vjerojatno da progesteron može na ova način "poništiti" medicinski inducirani pobačaj već i da uzimanje progesterona u ovu svrhu može biti rizično, piše OpenDemocracy.

Istraživanje u SAD-u prekinuto zbog unutarnjeg krvarenja nakon terapije

Naime, medicinsko istraživanje ove terapije započeto je 2019. u SAD-u, ali je prekinuto nakon što su neke od sudionica hospitalizirane zbog teškog unutarnjeg krvarenja. Voditelj istraživanja rekao je da je istraživanje zaustavljeno jer "nije bilo sigurno izlagati žene toj terapiji". 

Američko opstetricijsko i ginekološko društvo također je nazvalo proceduru poništavanja pobačaja opasnom za žensko zdravlje.   

Zanimljivo je da su samo u Srbiji i Čileu lokalni medicinski kontakti, s kojima su američki aktivisti povezali novinarke, odbili pomoći im s ovom terapijom, objašnjavajući im da je nedokazana i potencijalno nesigurna. Lokalna nevladina udruga u Srbiji rekla je također novinarki da ova terapija nije pravno regulirana. 

Brojni političari i aktivisti za ženska prava kojima se OpenDemocracy obratio s ovim otkrićem osudili su ovu ultrakonzervativnu inicijativu i pozvali na akciju za njeno suzbijanje. 

"Aktivisti za zabranu pobačaja ne bi smjeli iskorištavati žene kao zamorce"

Mina Barling, direktorica vanjskih poslova u Međunarodnoj federaciji planiranog roditeljstva (IPPF), nazvala je to "još jednim jezivim primjerom koliko je dobro financiran i radikaliziran ovaj antiženski pokret" i dijelom "sve veće globalne prijetnje ženskom zdravlju, dostojanstvu i životima."

"Ključno je da vlade učine više da reguliraju i ograniče širenje takvih inicijativa", zaključila je Barling.

"Šokirana sam da se ovo događa u Velikoj Britaniji... Aktivisti za zabranu pobačaja ne bi smjeli iskorištavati žene kao zamorce. Ova telefonska linija za pomoć morala bi odmah biti ugašena", komentirala je britanska zastupnica Laburističke stranke, Nadia Whittome.

Dr. Margit Endler, opstetricijska ginekologinja, istraživačica i profesorica sa Sveučilišta u Cape Townu, upozorila je da je "problem to što ovdje nema dokaza da to ("poništavanje" pobačaja) djeluje, a govoriti ženama da djeluje pogrešno je i obmanjujuće."

"Iako nemamo specifične informacije o ovoj temi, WHO ponavlja svoju predanost zdravstvenim pristupima koji su temeljeni na dokazima, uključujući sigurne usluge pobačaja koje poštuju prava žena globalno. WHO je objavio kliničke smjernice za sigurno pružanje pobačaja, na temelju najnovijih dostupnih dokaza, koje ocrtavaju preporučene kliničke procedure za zdravstvene djelatnike", komentirala je Svjetska zdravstvena organizacija.

Heartbeat International: Više od 2000 žena spasilo je svoju djecu našom metodom

Na upit o svojoj praksi odgovorio je i sam Heartbeat International: "Poništavanje abortivne pilule (APR) je inovativna aplikacija s vremenom potvrđene terapije koju je odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) i koja se desetljećima koristi za sprječavanje neželjena pobačaja i prijevremena poroda. Više od 2000 žena uspješno je zaustavilo pobačaj i spasilo svoju djecu kroz APR, intervenciju koja spašava živote."

>>Europarlamentarci: Američki konzervativci plaćaju laži o pobačaju u Hrvatskoj

S obzirom na to da je OpenDemocracy već pisao u prethodnom izvještaju o ovoj organizaciji, objavljenom u veljači prošle godine, dotični centri trudnim ženama predočuju neistinite i pogrešne podatke o njihovim reproduktivno-zdravstvenim mogućnostima, na što su tada upozoravali i zastupnici i zdravstveni stručnjaci EU-a. 

Taj portal je u svojoj devetomjesečnoj istrazi na pet kontinenata otkrio kako su ženama davane neistinite informacije o tome da pobačaj povećava rizik od raka, da će ih zdravstvene ustanove odbiti liječiti od medicinskih komplikacija nakon abortusa ili da je za pristup pobačaju potreban pristanak partnera.

Heartbeat International ima podružnicu u Daruvaru

Novinari su tada kontaktirali centre Heartbeat International u Španjolskoj, Italiji, Irskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Ukrajini, ali i u Hrvatskoj, gdje imaju jednu podružnicu u Daruvaru – udrugu Izaberi život.

Novinari portala OpenDemocracy kontaktirali su djelatnike tog centra predstavljajući se kao netko kome je potreban savjet. Iz centra u Daruvaru također su upozorili na sindrom postpobačaja, koji su usporedili s PTSP-om i rekli da utječe na većinu žena.

U materijalima za obuku volontera tih centara postoje upute kako nagovoriti trudnicu na odgodu pobačaja ili uporabu hitne kontracepcije. U njima također stoji kako kondomi ne djeluju i da pobačaj može preobratiti partnere u homoseksualce.

Predrag Fred Matić, SDP-ov eurozastupnik i posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava žena, tada je izjavio da su ovi nalazi uistinu zabrinjavajući.

"Ovakve dezinformacije nesumnjivo predstavljaju kršenje ljudskih prava, ozbiljan rizik za život žena i ozbiljnu prijetnju demokraciji“, kazao je Matić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.