Najvažniji događaj u engleskoj povijesti. Krvava bitka koja je sve promijenila

Foto: Wikipedia

Bitka kod Hastingsa, održana 14. listopada 1066. godine, bila je ključna u povijesti Engleske jer je rezultirala osvajanjem zemlje od strane Normana pod vodstvom Vilima Osvajača. Ova bitka označila je kraj anglosaksonske vladavine i početak normanskog utjecaja koji je trajno promijenio englesko društvo, jezik i politiku.

Povijesni kontekst bitke vezan je uz smrt engleskog kralja Edwarda Ispovjednika u siječnju 1066. godine. Edward nije imao nasljednika, što je izazvalo borbu za prijestolje. Iako je Edward navodno obećao englesku krunu Vilimu, vojvodi od Normandije, engleski plemići su nakon njegove smrti okrunili Harolda Godwinsona za kralja.

Vilim je tvrdio da mu je Harold, koji je prethodno bio vojvoda od Wessexa, prisegnuo vjernost te se stoga osjećao izdanim kada je Harold preuzeo prijestolje. To je motiviralo Vilima da pokrene invaziju na Englesku​.

Iscrpljeni Englezi poraženi su u ključnoj bitci

U rujnu 1066. godine Harold je već bio iscrpljen jer je prethodno pobijedio norveškog kralja Haralda Hardrade u bitci kod Stamford Bridgea. Tri tjedna kasnije suočio se s Vilimom kod Hastingsa. Bitka je započela rano ujutro i trajala cijeli dan.

Bitka kod Stamford Brigdea

Haroldove snage bile su iscrpljene dugim maršom iz sjeverne Engleske, a Vilimove trupe, koje su bile bolje opremljene i iskusnije, koristile su kombinaciju konjice, pješaštva i strijelaca.

Ključni trenutak bitke bila je Haroldova smrt, za koju se tradicionalno vjeruje da je uslijedila kada ga je pogodila strelica u oko, kako je prikazano na poznatoj tapiseriji Bayeux. Nakon Haroldove smrti Vilimove trupe razbile su engleske linije, a Normani su odnijeli pobjedu​.

Posljedice ove bitke bile su dalekosežne. Vilim je postao kralj Engleske i počeo je provoditi normanske reforme, zamijenivši anglosaksonsku aristokraciju normanskom te unijevši elemente francuske kulture i jezika u englesko društvo. Normanska osvajanja postavila su temelje modernoj Engleskoj i povezala je bliže s europskim kontinentom, a normanizacija je imala trajan utjecaj na engleski pravni sustav, arhitekturu i jezik​.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.