Lastovo je najstariji trajekt Jadrolinije. 1993. je skoro završio u rezalištu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U MALOM Lošinju jučer se dogodila nesreća na trajektu Jadrolinije Lastovo. Poginula su trojica pomoraca, a četvrti je teško ozlijeđen. Nesreća se dogodila oko 15:30 u trajektnom pristaništu u Malome Lošinju kad je na pomorce pala ulazna rampa trajekta. 

Trajekt Lastovo jedan od najstarijih brodova u floti Jadrolinije, već desetljećima plovi Jadranom. Ovaj trajekt, izgrađen 1969. godine u Japanu, izvorno je služio japanskom naručitelju prije nego što ga je Jadrolinija preuzela 1978. godine.

Povijest broda

Trajekt Lastovo izgrađen je u jednom od najuglednijih japanskih brodogradilišta, poznatom po kvaliteti i dugovječnosti svojih brodova. Nakon gotovo desetljeća plovidbe pod japanskom zastavom, Jadrolinija ga je prepoznala kao rješenje za povećanje svoje flote te ga kupila 1978. godine. 

Iako je prvotno dobio naziv Partizanka, ubrzo nakon toga preimenovan je u Lastovo I, kako bi bolje odražavao povezanost s istoimenim otokom. Godine 1998. brod je konačno preimenovan u Lastovo, ime pod kojim je postao poznat diljem Jadrana. 

1993. godine je na brodu izbio požar u strojarnici. Požar je zahvatio brod 15. kolovoza, na vrhuncu turističke sezone, uzrokujući evakuaciju putnika i posade. Iako su oštećenja bila značajna, a brodu je prijetilo rezalište, Lastovo je spašen i vraćen u službu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.