Lejla iz Konjica: Muž, kći i ja propali smo zajedno s kućom, svekrvu još traže

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Facebook

Lejla Zalihić, mještanka Buturović Polja kod Konjica, jedna je od onih koji su preživjeli katastrofalne poplave u BiH koje su dosad odnijele 17 života. No, još traži svekrvu.

"Ne znam koliko je sati bilo, možda pola 12. Muž, trinaestogodišnja kćerka i ja smo zaspali, a svekrva je bila na drugom katu. Susjed nas je nazvao i rekao da pobjegnemo jer će nam kuća poplaviti. Izašli smo na prozor i vidjeli da voda dolazi. Popeli smo se na drugi kat, a voda je sve više dolazila. Uzela sam neke osnovne stvari, poput osobnih dokumenata i slično", rekla je Lejla za Avaz.

Kuća se ljuljala

Oni su s drugog kata gledali kroz prozor i vidjeli da voda odnosi auto, a kuća se počela ljuljati kako je voda stizala. "Popeli smo se na treći kat i zvali GSS, Hitnu pomoć, policiju, međutim, taj neki most preko kojeg se dolazi nije bio prohodan i nisu mogli doći", kazala je Zalihić.

Kaže da su se na trećem katu zadržali nekih sat vremena kada su osjetili udarce u podrumu. Bili su svjesni što će se dogoditi, ali nisu znali hoće li se uspjeti izvući. "Osjetili smo kad se kuća jako zaljuljala jednom, pa drugi put i treći put se srušila, a i mi smo propali zajedno s njom. Sjećam se da sam čula vriske svog muža, svekrve i kćerke i više se ničega ne sjećam", govori Zalihić.

"Moja kći je primijetila svjetlo od telefona u mojoj ruci i počela me dozivati. Nisam mogla doći do nje od drva, stvari, kućanskih aparata. Gurala sam ih, ronila ispod, prelazila iznad njih kako bi došla do nje. Kad sam je našla, vukla sam je za sobom, preteško je bilo, čizme su bile natopljene, odjeća, ali smo uspjele doći na obalu gdje smo sjedile sat i pol možda. Pokušavale smo shvatiti gdje da idemo, nismo znale u kojem pravcu krenuti", priča Zalihić.

Velike posljedice

Tada su ugledale nekog mlađeg čovjeka na vodi koji je plutao na nekom splavu. Doviknula mu je da uzme jedno tanje drvo i da se odgurne na obalu te je on uspio doći do njih. "Nas troje smo onda kroz šumu izašli pokušavajući doći do prve kuće koja nije poplavljena kako bismo se presvukli i došli sebi jer smo bili mokri, blatnjavi, izudarani, bez obuće. Ne sjećam se svih detalja, još sam ošamućena, znam da smo stigli do jedne kuće gdje je došla i policija i civilna zaštita pa su nas odveli na hitnu", kazala je Zalihić.

Nije znala ništa za muža, kasnije su joj javili da je živ. Njenu svekrvu, međutim, još uvijek nisu našli.

Kaže da vidi na kćeri kada priča da je traumatizirana i nada se da na nju neće ostaviti ovo sve velike posljedice jer je u jako osjetljivim godinama, a ovo što je doživjela je zaista bilo strašno iskustvo. "Suprug je s bratom otišao u Buturović Polje u potragu za nestalim ljudima, prvenstveno svojom majkom", kazala je Zalihić.

Sve informacije o poplavama možete pratiti OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.