Liječnici na Rebru izveli tešku operaciju aorte, takvog pothvata nema u knjigama

LIJEČNICI KBC-a Zagreb obavili su jedinstven zahvat saniranja puknuća gigantske aneurizme zdjelične arterije, nastale zbog potpunog rascjepa cijele aorte uz minimalno invazivan endovaskularni zahvat, objavljeno je na konferenciji za novinare.

Zahvat je hitno izveden u petak u noćnim satima na 55-godišnjem pacijentu iz Siska, kojem je bio ugrožen život. Nakon operacije pacijent se dobro oporavlja, rečeno je na konferenciji u KBC-u Zagreb.

"Kod tog je zahvata jedinstveno to što, iako tehnika i metoda rada jest opisana, takva skupina patoloških stanja, koja je bila kod bolesnika, nikad dosad nije publicirana u znanstvenoj literaturi", kazao je Dražen Perkov, intervencijski radiolog koji je uz medicinski tim izveo zahvat.

Rizična dvosatna operacija

U složenoj i rizičnoj dvosatnoj operaciji bolesniku je sanirano puknuće uz minimalno invazivan zahvat kroz preponske arterije, bez kirurškog rezanja i otvaranja trbuha i zdjelice. "Takav zahvat, kombinacija paralelnih stent-graftova, u tako složenim anatomskim uvjetima aorte, do sada nije objavljen u dostupnoj znanstvenoj literaturi", naglasio je Perkov.

Vaskularni kirurg Damir Halužan, koji je asistirao u zahvatu, dodao je kako je zahvat bio specifičan zbog dvostrukog volumena aorte bolesnika, što je iznimno rijetka patologija.

Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić istaknuo je da se takvi zahvati mogu raditi samo uz vrhunske doktore i tehnologiju, kao i da su izuzetno skupi te značajno nadmašuju cijenu koju za te usluge plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No, dodao je, u interesu je pacijenta bilo napraviti takav zahvat te će se tako raditi i ubuduće.

Predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Ivica Sjekavica ustvrdio je kako takvi složeni zahvati počivaju na voluntarizmu i entuzijazmu cijelog medicinskog tima, pa je ponosan na sve koji su u njemu sudjelovali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.