Likvidiran Albanac koji je ubio srpskog policajca

Foto: Kosovska policija

Potpredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran Faton Hajrizi, Albanac koji je ubio policajca u Srbiji. "Pripadnici policije likvidirali su u okolici Loznice ubojicu policajca", izjavio je Dačić koji se uputio na mjesto događaja.

Hajrizi je, prema prvim informacijama koje prenose srpski mediji, pokušao prijeći Drinu i pobjeći u BiH, ali u tome nije uspio pa se sakrio na području napuštenog tvorničkog kompleksa u kojem se posljednjih godina kriju migranti iz Preševa, koji čekaju "vezu" za bijeg preko Drine.

Likvidirala ga je Specijalna antiteroristička jedinica srpske policije. Ubijen je ulici Drinska 21 Loznica nakon što je, kako tvrde srpski mediji, pružao otpor policiji.

Nešto ranije kada je MUP Srbije objavio fotografiju osumnjičenog netko od mještana iz okolice Loznice javio je da je vidio osobu s tim opisom. Pripadnici MUP-a Srbije stigli su u velikom broju, blokirali čitavo područje, a onda i likvidirali Hajrizija. 

Na mjestu ubojstva policajca pronađena putovnica brata ubojice 

Podsjetimo, u noći sa srijede na četvrtak u Loznici je ubijen 34-godišnji policajac Nikola Krsmanović, dok je njegov 50-godišnji kolega Vjekoslav Ilić ranjen. Napad se dogodio tijekom rutinske kontrole taksi vozila u kojem se nalazio Faton.

Krsmanović i Ilić su oko jedan sat poslije ponoći na kontrolnom punktu zaustavili taksi vozilo tutinskih registarskih oznaka koje im se učinilo sumnjivim. U vozilu su se nalazila dvojica muškaraca, vozač i suvozač. 

Policajci su željeli legitimirati muškarce pa je policajac zatražio od Fatona da pokaže torbicu. Ovaj je to odbio i zatim zapucao na policajce. 

Na licu mjesta policija je pronašla putovnicu osumnjičenog koju su izdale kosovske vlasti na ime Artan Hajrizi (33) i njemačku osobnu iskaznicu. 

Međutim, ubrzo se utvrdilo kako je na policajce zapravo pucao Artanov brat Faton, koji je nedavno pobjegao iz zatvora. Faton je tijekom pokušaja bijega koristio putovnicu rođenog brata koju su izdale kosovske vlasti.

Rekorder po bijegovima iz zatvora

Hajrizi je u bijegu bio od 6. srpnja, kad se sa slobodnog vikenda nije vratio u zatvor Smrekovnica. Radilo se o njegovom devetom bijegu iz zatvora, po čemu je rekorder na Kosovu. Na društvenim mrežama je objasnio kako je motiv bijega bilo zlostavljanje koje je u zatvoru trpio. 

"Napustio sam Kosovo jer sam bio proganjan. Bio sam psihički zlostavljan, nisam više mogao izdržati. U ovakvom stanju neću se vratiti u zatvor. Zatvorenici tamo pate, kaucija se ne daje, ne tretiraju se svi isto", istaknuo je Hajrizi. 

U objavama na društvenim mrežama je tvrdio kako nije državni neprijatelj broj 1, čime ga je proglasila kosovska policija jer je tijekom ranijih bjegova iz zatvora ranio i nekoliko kosovskih policajaca.

Ubio ruskog vojnika

Faton Hajrizi javnosti je poznat još od 2000. godine, kada je ubio ruskog vojnika, pripadnika KFOR-a, a tada je imao svega 15 godina. Branio se da je ruskog vojnika ubio jer ga je vidio kako "vrijeđa neke Albance". Zbog tog ubojstva osuđen je na 27 godina zatvora.

Prvi put je pobjegao poslije tri dana provedena iza rešetaka zatvora u Kosovskoj Mitrovici. Zatim su ga uhitili KFOR-ovci, ali je ponovno vrlo brzo pobjegao, ovoga puta iz zatvora u Prištini. Ponovno je uhićen i ponovno je bježao, a 2012. godine uspio je pobjeći i iz vojne baze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.