LOUVRE: IZLOŽBA POVODOM 200 GODINA NAPOLEONOVE KRUNIDBE

Povodom 200. obljetnice Napoleonove krunidbe (2. prosinca 1804.) priški muzej Louvre u četvrtak otvara izložbu posvećenu istoimenoj slici JacquesLouisa Davida. L

To divovsko platno, najveće u pariškom muzeju nakon "Svadbe u Kani" Paola Veronesea, pokazuje raskoš i mitove na kojima je novi vladar Francuza želio temeljiti svoju vlast.

Francuski je Senat 18.5.1804. ukazom proglasio carstvo, a Napoleon Bonaparte postaje Napoleon I. Kako bi pojačao svoj legitimitet 2. prosinca iste godine kruni u crkvi Notre-Dame u Parizu u nazočnosti pape Pija VII.

Papa je Karla Velikog okrunio vladarom zapada 1000 godina prije Napoleona, ali je on otišao korak dalje - doveo je Papu u Pariz, ali je iz njegovih ruku uzeo krunu i sam je postavio na glavu, ističe Sylvain Laveissiere, organizator izložbe. Kasnije je okrunio i suprugu Josephine.

I taj trenutak David odlučuje pokazati. U prvo je vrijeme naslikao prizor u kojem, nagnut natrag, Napoleon sam sebe kruni. Na platnu nastalom između 1805. i 1808. vidljiv je trag upravo takvog rasporeda. Članovi Davidova ateljea zatim su vjerojatno predložili da bi bilo plemenitije pokazati Napoleona kako kruni Josephinu. Umjetnik je stoga uspravio novog cara koji sad diže krunu pred Josephineom na koljenima. Na mjestu koji je car oslobodio naslikao je u stražnjem planu talijanskog svećenika koji liči Juliju Cezaru.

Konačni odabir svidio se Napoleonu. "Učinili ste od mene francuskog plemića", rekao Davidu vidjevši dovršeni rad. No, slika dugo nije bila izlagana u Parizu: već 1809. car se razvodi od Josephine i sljedeće godine ženi Mariju Lujzu, kćerku austrijskog cara . Platno postaje nezgodno.

Dimenzija 6x10 metara, "Krunidba" ima gotovo 150 likova, od kojih je približno 80 identificirano. To nije vjeran prikaz stvarnosti. Primjerice u središtu platna pojavljuje se Napoleonova majka, koja je zapravo ostala u Rimu protiveći se krunidbi Josephine jer ova više nije mogla imati djece.

Oko slike, izložene u dvorani Daru u Louvreu, posjetitelj može vidjeti Napoleonove portrete Davida i Ingresa, Karlovu krunu, kao i pripremne crteže i studije.

(Hina) xbnš ydj

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.