Lovrinović: HNB i HANFA su znali da Agrokor ugrožava stabilnost Hrvatske, a nisu napravili ništa

Foto: FAH

SABORSKI zastupnik Ivan Lovrinović iz kluba Promijenimo Hrvatsku danas je u Saboru progovorio o krizi Agrokora i Lex Todoriću.


"Svaki dan se otkrivaju novi detalji o slučaju Agrokor, mi ekonomisti znamo da su ovi dani ključni i kritični, ugrožena je likvidnost u čitavom sustavu. Ako u 10 dana ne odobre interventni kredit za premošćivanje ovog perioda, moguće su nesagledive posljedice.

Udio Agrokora u hrvatskom vanjskom dugu iznosi 8 posto. Od ukupnog korporativnog sektora zaduženog u inozemstvu, 22 posto duga stvorio je sustav Agrokora. Svi su to znali, ali nitko nije intervenirao, ni HNB, ni HANFA. Znali su da to strateški ugrožava financijsku stabilnost Hrvatske - i treba tražiti odgovornost za te institucije. Nećemo podržati Lex Todorić, izuzetno je loš, bez analize, manjkavo je pripremljen.

 

Ako bi se ovako primijenio Lex Todorić, mogao bi dovesti u pitanje pravnu sigurnost države. Imam nekoliko pitanja za Vladu.

Tko će odgovarati?

Tko će odgovarati za to da je došlo do ovakvog duga prema državi i dobavljačima? Kada će se vladajući prestati ponašati prijepodne kao građani, a popodne kao političari na čelnim funkcijama države? Tko će odgovarati jer se ne poštuju zakoni o rokovima plaćanjima? Tako je Agrokor uništavao stotine malih proizvođača. Kako će država zaštititi male dobavljače?

Moglo bi biti blokirano nekoliko 1000 OPG-ova, ugroženi su. Struka je zaobiđena, zakon je manjkav. Tražimo od Vlade da imenuje predstavnika koji će pratiti proces restrukturiranja koncerna i pratiti isplatu dugova dobavljačima. Ovim zakonom se sve što je dosad strateškim proglašeno stavlja u stranu, ovo je nova definicija strateški bitnog.

Ovaj zakon je protivan Ustavu i odnosi se na jednu kompaniju", zaključio je Lovrinović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.