Bebe trebaju UZV kuka s dva mjeseca starosti. Tolika je i lista čekanja

Ilustracija: Shutterstock

Pregled dječjih kukova ubraja se u redovni pregled novorođenih beba i preporučuje se svim bebama u dobi od četiri do osam tjedana. No, u zagrebačkim je bolnicama lista čekanja duža od dva mjeseca, što neki roditelji ne znaju, pa kad saznaju da moraju na UZV, šokiraju se jer pregled ne mogu obaviti u terminu kada bi trebali, na što nam se požalila jedna čitateljica.  

"Nema termina za UZV kukova novorođenih beba. Preporuka pedijatra i rodilišta je da se isti napravi s dva mjeseca starosti, a Klaićeva i Šalata nude termine s otprilike četiri mjeseca starosti djeteta. Drugim riječima, opet kod privatnika", napisala nam je zabrinuta majka.

Neki roditelj upozoreni su i prije rođenja bebe da se na UZV čeka mjesecima pa pokušavaju termin riješiti čim se beba rodi.

Prvi pregled u listopadu

Kako smo danas vidjeli, na listama čekanja HZZO-a stoji da je prvi slobodni termin za pregled 2. listopada. Na pregled se može naručiti isključivo s uputnicom pedijatra, i to slanjem uputnice mailom ili izravnim naručivanjem pedijatra.

Cijene kod privatnika jako variraju

Pregled je važan jer se njime djeci od dva mjeseca starosti mogu utvrditi prirodni poremećaj u razvoju kuka, poput neonatalne nestabilnost, displazije, subluksacije i luksacije. Do nepravilnosti u razvoju kukova može doći u trudnoći svakim pokretom bebine noge.

Ako se nepravilnosti u razvoju kukova ne počnu liječiti na vrijeme, moguće su kasnije posljedice u razvoju djeteta koje se teže ispravljaju. Ako se nepravilnosti u razvoju kukova otkriju prekasno, djeca često moraju na operaciju kukova.

Roditeljima koji ne uspiju rezervirati pregled na vrijeme ostaje jedino da se obrate privatnicima. U privatnim poliklinikama cijene pregleda jako variraju i kreću se između 35 i 70 eura. Na popularnim stranicama za akcijske ponude čak se nude i popusti na taj pregled, pa je tako na jednoj od takvih stranica jedna zagrebačka poliklinika oglasila popust od 50 posto, odnosno nudi pregled za 35 eura umjesto za 70.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.