Makarskoj se godinama obećava dežurna ljekarna, noću po lijekove idu u Split ili BiH

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj nemaju svi stanovnici jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu, posebice kada su u pitanju dežurne ljekarne u malim sredinama. U Hrvatskoj je prema popisu HZZO-a dostupno 28 ljekarni koje rade vikendima, blagdanima i radnim danima od 0 do 24. Po jedna dežurna u svakoj županiji, izuzev Grada Zagreba, gdje ih je pet, Zagrebačke županije s dvije i Splitsko-dalmatinske s tri dežurne ljekarne. 

U prostorno najvećoj županiji, koja broji preko 445 tisuća stanovnika, 24 sata na dan otvorene su dvije ljekarne u Splitu te jedna u Sinju. Već godinama na ovaj problem uzalud upozoravaju domaći stanovnici jer u županiji nije povećan broj dežurnih ljekarni. 

Roditelji jednomjesečne bebe šokirani radnim vremenom

Da bolest ne pita koje je radno vrijeme ljekarni, uvjerili su se roditelji jednomjesečne bebe koja je u kasnim satima dobila grčeve. 

"Nešto prije ponoći moja jednomjesečna beba krene plakati, pocrveni, grči se. Kako nam je ovo drugo dijete, odmah prepoznajem da se radi o grčevima. Suprug i ja sjedamo u automobil, probijamo se kroz gužvu, kolone i more turista do ljekarne u Makarskoj, misleći da (barem) usred sezone postoji dežurna ljekarna. Dođemo do prve i poljubimo vrata", priča nam mama iz Baške Vode koja je najveći šok doživjela kada je vidjela da ni jedna ljekarna ne radi 24 sata dnevno. 

Po lijekove putovali u BiH

Uz paniku i stres zbog djetetovog sve jačeg plakanja, ni sami nisu znali što napraviti. Istražujući na internetu, shvatili su da imaju dvije opcije. 

"I suprug i ja smo mladi, zdravi i nismo imali potrebe za kupovinom lijekova usred noći pa smo pokušavali doznati postoji li barem u blizini ljekarna koja bi nam mogla prodati kapi protiv grčeva.

Doznajemo da moramo ići u Split ili u manja mjesta u Hercegovini koja, doduše, nemaju ljekarne koje dežuraju, ali im se može pozvoniti ili ih pozvati za izdavanje lijekova. Ostajem kod kuće sama s uplakanom bebom, a suprug se usred noći vozi u drugu državu kako bi nam donio kapi protiv grčeva."

Makarska čeka dežurnu ljekarnu godinama

Ljekarnu koja će biti otvorena 24 sata na području Makarske rivijere stanovnici čekaju još od 2009. godine, kada je već sad bivši ravnatelj ljekarni SDŽ-a Mate Portolan obećavao još jedan dežuran punkt u Splitu i Makarskoj. 

Četrnaest godina kasnije sličnu ideju predstavio nam je i trenutni ravnatelj Ante Mihanović koji je svjestan potrebe stanovništva u županiji za 24 sata otvorenim ljekarnama.

Ravnatelj ljekarni i tajnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a kaže kako su na županijskoj skupštini predložili da snose troškove za još jedno dežurstvo koje bi se dodijelilo upravo Makarskoj. Skupština je prijedlog prihvatila, a prema njegovim navodima, čeka se HZZO.

"Ako se to 24-satno dežurstvo dodijeli Makarskoj, mi ćemo ga preuzeti i obvezujemo se o našem trošku imati dodatno 24-satno dežurstvo u našoj županiji. Od Splita do Dubrovnika nema 24-satnog dežurstva i mislim da je to uvelike potrebno. Mi itekako vodimo računa o ljekarnama i često o vlastitom trošku produžimo radno vrijeme", rekao je za Index ravnatelj Ante Mihanović te dodao:

Mihanović: Uveli smo dežurstva o vlastitom trošku

"Imamo produženo radno vrijeme vikendom i blagdanom na otoku Hvaru, Visu, u Kaštelima, Splitu i Imotskom. Nastojimo o vlastitom trošku, pogotovo tijekom nedjelja i blagdana, imati bar nekoliko sati otvorenu ljekarnu kako bi naši stanovnici imali kvalitetnu zdravstvenu uslugu."

U Makarskoj su stanovnicima dostupne dvije županijske i dvije privatne ljekarne od kojih ni jedna nije otvorena 24 sata. No, vikendom i blagdanom su u dvije županijske osigurali produženo radno vrijeme.

"Ljekarne u Makarskoj rade cijeli dan u subotu, a nedjeljom se radi jutarnja smjena do 12 sati te popodnevna smjena od 17 do 21 sat i tako kroz čitavu godinu. Ovo je dežurstvo koje je organizirano na naš trošak", kazao je ravnatelj Mihanović. 

HZZO je taj koji odobrava i financira dežurstva u ljekarnama te on propisuje natječaje za dežurstva. Kontaktirali smo ih kako bismo saznali kada će izaći natječaj za novo 24-satno dežurstvo na području SDŽ-a te hoće li ono biti na području Makarske. No, odgovor na upit do objave teksta nismo dobili. 

Komora: Privatnicima je neisplativo raditi dežurstva

Iz Hrvatske ljekarničke komore kažu kako su dežurstva velik trošak te da se zbog toga privatnici ne upuštaju u 24-satnu dostupnost. 

"Problem je s nedostatkom stručnog kadra, u manjim sredinama je taj problem s kadrom još više izražen, pa se jedva pokrivaju i za rad subotama. U Zagrebu imamo čak jednu privatnu ljekarnu koja financira dežurstvo iz vlastitih sredstva i oni su u minusu. Posluju s gubicima samo da bi se osigurala dežurna ljekarna. Svi drugi privatnici, kad shvate koliki je to trošak, odustanu od nauma da imaju dežurstvo", rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Da bi ljekarna mogla osigurati dežurstvo, trebala bi imati dovoljan broj zaposlenika, što je u prosjeku deset osoba, dok prosječna ljekarna u Hrvatskoj ima zaposlena tri farmaceuta po ljekarni. Osim kadrovskog problema, veliki problem je i financiranje jer se dežurni rad dodatno plaća. 

Najgore je u Zagori i na otocima

Problem s dostupnošću zdravstvene usluge imaju stanovnici i na otocima. Na Braču, koji je najveći otok u županiji, 15 tisuća stanovnika vikendom i blagdanima nema dežurnu ljekarnu. Ako im zatreba dežurna ljekarna, moraju se ukrcati na trajekt i voziti u Split. 

Grad Supetar ima dvije privatne ljekarne koje ne rade vikendom i blagdanima, a dežurstvo će se za Bračane moći osigurati tek kada ode u mirovinu vlasnica privatne ljekarne koja je u zakupu. Tada je preuzima županijska ljekarna, a ravnatelj Mihanović kaže kako se mogu unaprijed obvezati da će imati određeno dežurstvo tijekom vikenda. 

Dežurna ljekarna nije dostupna ni za nešto manje od trideset tisuća stanovnika Imotske krajine. U nedjelju iza 12 sati ni u jednoj od tri ljekarne Imoćani ne mogu podignuti lijekove. Najbliža dežurna ljekarna udaljena im je 63 kilometra u jednom pravcu. Za taj pothvat do Sinja i nazad trebat će im duže od dva sata. 

Nerijetko se, pričaju nam oni, odlučuju na taj predug put koji moraju prevaliti kako bi si osigurali zdravstvenu skrb. Lakše im je, kao našem sugovorniku iz Baške Vode, zaputiti se preko granice. Za prijeđenih dvadesetak kilometara u četrdeset minuta lijekove mogu dobiti u ljekarni u Posušju koja nakon telefonskog dogovara može izdati lijek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.