Kako je mala Crna Gora zadala smrtni udarac nekoć najjačoj sili na svijetu

Osmanski vojnici u Prvom balkanskom ratu Foto: Wikipedia

Na današnji datum 1912. godine Crna Gora objavila je rat Osmanskom Carstvu. Uskoro će započeti sukob koji će kompletno promijeniti kartu jugoistočne Europe. Iscrpljeno Osmansko Carstvo izgubit će europske posjede koji su posljednjih pet stoljeća bili pod njegovom kontrolom.

Osmansko Carstvo spremno za ropotarnicu povijesti

Osmansko Carstvo je u svojem zadnjem periodu bilo relikt prošlosti. Nekadašnja prva sila na svijetu počela je stagnirati, zatim opadati u vrijeme kada Europa prihvaća i otkriva nove tehnologije. Osmansko Carstvo funkcioniralo je dok je osvajalo nove prostore, no nisu na vrijeme reformirali sustav kada je otpor iz srednje Europe postao prejak.

Takvo stanje dovelo ih je do velikog zaduživanja kod bogatih europskih država na zapadu. Velika Britanija i Francuska htjele su da Carstvo opstane kako bi djelovalo kao protuteža imperijalističkoj politici iz Beča i Moskve.

Osmanska zastava predana crnogorskom kralju Nikoli I.
Crnogorska vojska prelazi rijeku Lim 1912.

Novi balkanski narodi željni nacionalnog ujedinjenja

Međutim, početkom 20. stoljeća novi igrači na Balkanu htjeli su ujediniti prostore pod nacionalnim argumentom. Jedna od tih država bila je i Crna Gora, koja je unatoč malom ljudstvu pohrlila u rat za oslobođenje crnogorskog prostora.

Moral njihove vojske nije bio visok samo zato što su bili opijeni nacionalizmom, već i zbog činjenice da su znali da nisu sami. Samo tjedan dana kasnije u rat su se uključile Grčka, Srbija i Bugarska te zajedno pogurale Osmanlije iz Europe.

Četiri su zemlje sklopile vojni savez nekoliko godina prije rata, koji su nazvale Balkanska liga. Kada je u Pariz i Beč stigla informacija o novom savezu na Balkanu, tamošnji diplomati dobili su zadatak da uvjere vlade novih država kako je rat loša opcija. Europskim silama bilo je korisnije veliko Osmansko Carstvo kojem su mogli nametati politike nego da pregovaraju s novim zemljama koje su imale vlastite agende.

Balkan 1912. godine

Prvi balkanski rat i moderna povijest Balkana

Međutim, nikakva diplomatska akcija nije spriječila Balkansku ligu da ostvari svoje nacionalne snove. Samo tjedan dana kasnije odigrala se bitka na Čevu gdje je crnogorska vojska savladala puno veću osmansku. Pobjeda je dodatno motivirala Crnogorce, potaknula nove regrutacije i stvorila atmosferu općeg nacionalnog zanosa u zemlji. Do kraja rata crnogorska vojska igrala je ključnu ulogu u oslobađanju Skadra i Podgorice.

Prvi balkanski rat završio je u svibnju iduće godine, a jugoistok Europe započeo je svoju modernu povijest. Napeti Balkan ponovo je zaratio već mjesec dana kasnije, kada je počeo Drugi balkanski rat, a sukobi su se nastavili tijekom Prvog svjetskog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.