Marić komentirao najavu štrajka sindikata javnih službi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SINDIKAT javnih službi jutros je objavio kako 28. studenog počinje štrajk u javnim službama. Vladinu ponudu da im se osnovica plaće digne za tri posto nazvali su sramotnom.

Ministar financija, koji je danas u Saboru predstavio rebalans proračuna za 2018., rekao je da očekuje još razgovora sa sindikatima, ali da je Vlada ponudila koliko može.

"Mislim da ćemo ovaj tjedan imati još jedan razgovor. Mi smo uvijek otvoreni za razgovor i u nijedan od tih razgovora ne idemo s figom u džepu. Na prijašnjim sastancima jasno smo rekli koliko novca imamo na raspolaganju, ta je moguće povećave osnovice od 3 posto od 1. siječnja. Jednima je to povećanje bilo prihvatljivo, drugima nije. I tad smo se dogovorili da idemo na razgovore iz godine u godinu. Gledajući ukupnu održivost svih javnih financija, nudimo ono što je zaista izvedivo. S naše strane mislim da je sve fer. Štrajk je legitimno pravo, razgovarat ćemo i dalje o tome", rekao je Marić novinarima, prenosi N1.

Sindikati traže šest do sedam posto.

"U Sabornici čujem i 10 posto, i to od istih onih koji su sindikatima skidali koeficijente. Nitko sretniji od nas da imamo mogućnosti i da javne financije mogu to pretrpjeti. Mi smo već rekli, i opet ponavljam, koliki je ukupni iznos novca koji imamo na raspolaganju. Tih 3 posto je preko 900 milijuna kuna i nešto što je u samom proračunu za 2019.", komentirao je Marić.

Od tri do deset posto ima puno prostora?

"Svaki postotak je 300 milijuna kuna. Rekli smo koliko novca imamo", odgovorio je Marić.

Znači li to da će razgovor onda biti samo pojašnjenje da više novca nema?

"Ne bih ništa prejudicirao. To je u okviru mogućnosti za 2019.", kazao je Marić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.