Matušić: UAE i Rusija nisu obveznici sankcija, čekamo odgovor Nizozemske o Fortenovi

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić komentirao je navode da arapski investitor želi kupiti udjele Sberbanka u Fortenovi.

"Reći ću vam ono što u ovom trenutku mogu reći i saznanja koja imamo. Prvo, nismo uopće znali za ovu transakciju koja se dogodila 31. listopada i niti jedno državno tijelo niti vlada nisu bili uključeni u ovu transakciju koja se, izgledno, dogodila u Rusiji", rekao je Matušić.

 

"Do 31. listopada je bilo moguće otkupiti udjel od Sberbanke, a investitori koji su se pojavili sa zahtjevima tražili su odobrenje od hrvatskih tijela. Jedan je bio od strane Indoteka, koji smo obrađivali i tražili dodatna obrazloženja, i bio je drugi zahtjev, a to je zahtjev po kojem bi mirovinski fondovi RH ušli u vlasništvo i otkupili udjel Sberbanke.

Mi smo sva odobrenja izdali na vrijeme kako bi se transakcija provela, međutim, jedno od mirovinskih osiguranja, AZ, nije pristalo na tu transakciju, odustali su i ta transakcija je zapravo spriječena i ta odobrenja su prestala važiti jer do 31. listopada nije došlo do transakcije, kako je dozvoljeno uredbom EU-a", rekao je Matušić.

"Mi sad istražujemo što se dogodilo, u sve je uključena i Nizozemska jer je njihova kompanija depozitar. Oni, znači, raspolažu prijenosom obveznica. Bez njihovog odobrenja se ne može prenijeti vlasništvo.

Nizozemska tijela moraju utvrditi što je po sankcijskom režimu moguće. Do 31. listopada bilo je moguće otkupiti udjele Sberbanka, ali uz odobrenja. Naša odobrenja nisu sigurno dobili, što se Hrvatske tiče, nismo u tome sudjelovali, a jesu li dobili od Nizozemske, to ćemo doznati", rekao je Matušić.

Na pitanje je li moguće i da je arapski investitor samo paravan, a da iza svega i dalje stoji ruski kapital, državni je tajnik odgovorio da je to moguće.

Na pitanje kako će se rasplesti cijela situacija, Matušić je rekao da ako se ne uspije provesti prijenos vlasništva, moguće je da će se sredstva morati vratiti šeiku.

Rekao je i da UAE i Rusija nisu obveznici sankcija.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.