Međimurje plin teško optužilo Gradsku plinaru Zagrebu, stigao odgovor

Foto: Index

Iz Međimurje plina, čakovečke kompanije koja je preuzela javnu opskrbu plinom na zagrebačkom području, tvrde da su uvidom u podatke na platformi HROTE-a od 1. listopada otkrili nepravilnosti na dijelu zahtjeva za promjenu opskrbljivača, tj. za prelazak kućanstava na tržišnu uslugu kod Gradske plinare Zagreb-Opskrbe (GPZO), pri čemu je bilo i krivotvorenih (izmišljenih) OIB-ova, a na tisućama zahtjeva nema potpisa krajnjeg kupca.

To su, među ostalim, iz Međimurje plina odgovorili na upit FORBES-a Hrvatska o tome koliko je kućanstava u Zagrebu, Velikoj Gorici i Zaprešiću na kraju ostalo u javnoj usluzi i ima li kakvih poteškoća u "primopredaji" kupaca između njih i GPZO-a.

Na provjeru HERA-i (Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji) dostavili su, kažu iz Međimurje plina, 9. listopada 1076 nepotpisanih zahtjeva, u četvrtak 10. listopada 1811 takvih zahtjeva, a u petak će biti dostavljeno najmanje 1300 nepotpisanih zahtjeva.  

Podaci s platforme HROTE-a

"Do 01.10.2024. godine nismo imali uvid u pokrenute postupke promjene od strane Gradske plinare Zagreb-Opskrba tako da smatramo da je na isti način do 01.10.2024. godine, bez potpisa samog kupca, oko 80.000 kupaca počelo koristiti tržišnu uslugu opskrbe od Gradske plinare Zagreb-Opskrba", stoji u odgovoru koji potpisuje direktor Međimurje plina Nenad Hranilović.   

Kažu i da su o uočenoj nepravilnosti u pokretanju postupaka promjene opskrbljivača bez potpisanih obrazaca od krajnjih kupaca obavijestili HERA-u, HROTE, Ministarstvo gospodarstva te gradove Velika Gorica, Zaprešić i Zagreb, "s obzirom da je na taj način građanima Grada Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, odnosno krajnjim kupcima na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb uskraćeno pravo za korištenje javne usluge opskrbe plinom. Uskraćeno im je pravo na odabir usluge koju žele koristiti te time i pravo na odabir opskrbljivača plinom", stoji u odgovoru.

Time zapravo impliciraju da građani nisu sami popunjavali zahtjeve za prelazak na tržišnu uslugu kod GPZO-a, nego da se to činilo umjesto njih.

Međimurje plin je postao opskrbljivač u javnoj usluzi za zagrebačko područje 1. listopada te od tada, kako objašnjavaju, na HROTE-ovoj platformi imaju uvid u svaki pojedinačni postupak promjene na tržišnu uslugu krajnjih kupaca kućanstva koji je pokrenuo GPZO, prenosi FORBES.

Tako su, kažu, i utvrdili da na nekim obrascima zahtjeva za promjenu opskrbljivača plinom postoji "krivotvoren" (izmišljen) OIB te da na nekima nema potpisa krajnjeg kupca, "odnosno promjene na tržišnu uslugu opskrbe plinom pokreću se temeljem obrazaca nepotpisanih od strane krajnjih kupaca".

Gradska plinara Zagreb: Nitko ne može kupce natjerati na promjenu mimo njijove volje. Međimurje plin se boji poteškoća u poslovanju

Na ove optužbe odgovorili su iz Gradske plinare Zagreb.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti. 

“Komunicirali smo broj kupaca koji su izabrali GPZO kao svog opskrbljivača plinom. Tih kupaca je za sada skoro 170.000, a prijave i dalje stižu. Zahvalni smo kupcima na ovako velikoj podršci.

Radilo se o vrlo zahtjevnom procesu koji su radnici GPZO-a i Zagrebačkog holdinga uspješno odradili na način da su u vrlo kratkom roku obradili zahtjeve kupaca koji su morali iskazati interes i potpisati individualizirane obrasce i ugovore, što su i napravili.

Što se tiče tvrdnji Međimurje plina, poručujemo da su krajnja kontrola sami građani, koji su ti koji odlučuju o opskrbljivaču, i nitko ih ne može natjerati na promjenu mimo njihove volje. Svaki kupac zna što je ili nije potpisao.

Ovakva reakcija Međimurje plina navodi na zaključak da su nezadovoljni ishodom te na moguće poteškoće u poslovanju koje im ovakav ishod može uzrokovati”, poručili su iz Gradske plinare.

Kako je došlo do plinskog rata u Zagrebu

Zagrebačka tvrtka GPZO, podsjetimo, pokušavajući opstati nakon što je u svibnju izgubila natječaj za javnu opskrbu plinom na svom području, ponudila je kućanstvima tržišnu uslugu po cijeni nižoj za 0.10 eura po megavatsatu od javne usluge. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević krajem rujna objavio je da je više od 150 tisuća kućanstava izabralo GPZO, čime je Gradska plinara ostala najveći opskrbljivač plinom za kućanstva na području Zagreba.

Na konferenciji za medije u utorak, 9. listopada, gradonačelnik je izjavio da je broj kupaca koji su odabrali GPZO porastao na 168 tisuća, što "znači da je naša Gradska plinara uspjela privući više od tri četvrtine ciljanih kućanstava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.