Mesar iz Khan Younisa je glavna meta Izraelaca: "On je mrtav čovjek"

Foto: EPA

Izraelska vojska objavila je video na službenom profilu na Twitteru u kojem navodi da je Yahya Sinwar izravni neprijatelj Izraela, a njegova "genocidna teroristička agencija Hamas prijetnja je cijelom svijetu".

Sinwar je trenutni vođa Hamasa nakon što je preuzeo dužnost od Ismaila Haniyeha 2017., piše The Guardian. Kao de facto vladar Gaze, Sinwar je najviši dužnosnik Hamasa u Gazi. On je najmoćniji čelnik Hamasa nakon Haniyeha, koji živi u egzilu u Kataru, piše The Telegraph.

Hamasova vlada i njeni uredi nalaze se u gradu Gazi, koji je trenutno pod opsadom izraelskih snaga. Izrael smatra Sinwara odgovornim za terorističke napade na Izrael 7. listopada, u kojima je ubijeno više od 1300 Izraelaca i stranih državljana.

"Novo lice zla"

Yahya Ibrahim Hassan Sinwar rođen je 1962. godine u palestinskom izbjegličkom kampu u Khan Younisu, na jugu Gaze, navodi The Jewish Virtual Library. Studirao je arapski jezik na Islamskom sveučilištu u Gazi. U 1980-ima posao Sinwara bio je ubijanje stanovnika Gaze koji su surađivali s Izraelom, piše The Economist.

Godine 2015. ministarstvo vanjskih poslova SAD-a proglasilo je Sinwara teroristom. "Srušit ćemo granicu i otrgnut ćemo njihova srca iz njihovih tijela", navodno je rekao Sinwar 2018. godine, kako citira IDF.

Bivši izraelski premijer Yair Lapid nazvao ga je "novim licem zla".

"Taj čovjek nam je na nišanu", rekao je potpukovnik Richard Hecht, vojni glasnogovornik, za The New York Times. "On je mrtav čovjek koji hoda, a mi ćemo ga pronaći", rekao je. "Izgradio je svoju karijeru na ubijanju Palestinaca kada je shvatio da su kolaboracionisti. Tako je postao poznat kao koljač iz Khan Younisa", rekao je pukovnik Hecht za LBC News.

Smatra se ključnom figurom koja povezuje Hamasov politbiro s brigadama Izz al-Din al-Qassama, oružanim krilom Hamasa, prema Europskom vijeću za vanjske odnose.

Proveo 24 godine u zatvoru

Izrael je više puta uhitio Sinwara, a on je proveo 24 godine u zatvoru. Oslobođen je tijekom razmjene zarobljenika s izraelskim vojnikom Giladom Shalitom 2011. godine.

Izrael je poručio da je njihov krajnji cilj potpuno uništenje Hamasa, a trenutno se priprema za kopnenu invaziju na Gazu. Vjeruje se da su se brojni Hamasovi militanti ukopali u razrađenu mrežu podzemnih tunela.

"Yahya Sinwar je zapovjednik i on je mrtav čovjek", rekao je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari za The Times of Israel. IDF je u četvrtak rekao da priprema više od 350.000 rezervista za mogući kopneni rat u Gazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.