Milanović o lockdownu za necijepljene u Austriji: To je fašizam

Screenshot: HRT

HRVATSKI predsjednik Zoran Milanović razgovarao je jučer u Vatikanu s papom Franjom o stanju u regiji, Europi i cijepljenju protiv covida-19.

Nakon susreta je pred novinarima govorio o mjerama i cijepljenju, a za nove epidemiološke mjere u Austriji je rekao da je to fašizam.

"Imam problem s tim mahnitanjem bez argumenata"

"U Vatikanu su inače svi cijepljeni, očito prevladava jedan znanstveni pogled na problem, a i maske se nešto slabo nose", rekao je Milanović novinarima nakon susreta s Papom.

"Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. To nije znanstveno pitanje, ovo više veze sa znanošću nema. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine?" rekao je Milanović nakon privatne audijencije.

"Poručio sam građanima da se cijepe, ali građani imaju pravo na zaštitu od samovolje. Ja se pitam gdje su tu borci za ljudska prava, gdje je Europski sud za ljudska prava koji ima ambiciju krojiti ustave drugim državama, prati nos BiH s nekakvim slučajevima Sejdić i Finci, što im uopće nije posao, a ovdje ih nema", istaknuo je, odavši da bi htio čuti stav Suda o pravima ljudi da izađu iz kuće i da im se to brani zato što nisu cijepljeni.

"Cijepljenje na silu je nasilje nad ljudima"

Papa kaže da je cijepljenje čin ljubavi, a hrvatski biskupi su nedavno objavili priopćenje o cijepljenju i mjerama u kojem navode da cijepljenje mora biti dobrovoljno, a testiranje neinvazivno.

"Ne mislim ja da je to različito", rekao je Milanović. "Papa je dobro rekao, cijepljenje je čin milosti i ljubavi prema sebi".

Novinari su ga pitali odmažu li njegove izjave pokušajima da se ubrza cijepljenje.

"Cijepljenje na silu nije nešto što treba raditi brzo ili polako, to je nasilje nad ljudima", rekao je Milanović.

 

"Bolnice nisu zatrpane, nego neki dijelovi nekih bolnica"

Država se na rast broja hospitaliziranih mogla i još uvijek se može pripremiti na deset načina, tvrdi.

"Što se radilo u zadnjih godinu dana? Sad se dižu vojni šatori. Vojska će to napraviti... Šatori pred Dubravom? To ne služi ničemu, temperature su niske. Gdje su kontejneri? Bolnice nisu zatrpane, nego neki dijelovi nekih bolnica. Zašto neke bolnice nisu namijenjene isključivo covidu? Ne vidim način da ljude zatvaramo u stanove jer se ne žele cijepiti. To je nemoguće, to ne ide tako", rekao je i dodao da su u Vatikanu svi cijepljeni i da tamo nema antivaksera.

"Hrvati nisu savršeni, ali nismo najgori. Imate Švedsku, kako je moguće da Švedska preživljava? Imaju 7000 bolnica? Broj mrtvih na milijun je manji nego u Hrvatskoj, a nisu imali prisilno cijepljenje. Neka pošalju tamo nekog, umjesto u Bruxellesa ili Slavoniju da kradu EU fondove, pa neka vide kako to Švedska preživljava", rekao je Milanović.

"Austrija brani ljudima da izađu na ulicu, to je fašizam"

"Naravno, sad su se svi cijepili, ali dok nisu, nije bilo prijetnje", dodao je.

Zatim je komentirao karantenu koju je Austrija uvela za necijepljene.

"Gdje su sad europski birokrati? Ljudima braniti da izađu na ulice? To je fašizam", rekao je Milanović.

Podsjetimo, zbog velikog broja oboljelih od covida-19, u Austriji je jučer na snagu stupio lockdown za necijepljene, čije će se kršenje kažnjavati s 1450 eura, a vlada razmatra i uvođenje policijskog sata.

>> Austrija stavila necijepljene u lockdown, kazne su ogromne. Njemačka najavila slično

Osobe koje nisu cijepljene ili preboljele covid u Austriji od danas smiju napustiti svoj stan samo u iznimnim slučajevima poput nabave namirnica, posjeta liječniku ili ljekarni ili odlaska na posao.

Mjere izolacije bit će na snazi ​​za početno razdoblje od deset dana.

"Batarelo je obična štetočina"

"Batarelo je obična štetočina i ne želim imati veze s njim. On to ne radi iz neke sitne ambicije", rekao je Milanović na pitanje o prosvjedima protiv covid-potvrda koji se već danima održavaju u više gradova u Hrvatskoj.

Na prosvjedima u Zagrebu je bio Vice Batarelo, a njegova udruga Vigilare je cijelo vrijeme podržavala prosvjede.

"Rekao sam da mjere treba ukinuti čim bude dovoljno cjepiva, i dalje stojim iza toga", rekao je Milanović.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.