Milanović zbog hakera traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Vlada je protiv?

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Još osam dana, toliko Badel i Labud imaju vremena da ruskim hakerima u zamjenu za ukradene podatke plate otkupninu. Tvrtke potvrđuju da se napad dogodio.

"Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize", o napadu su rekli Badel 1862 i Meteor grupa, piše RTL.

"To su ratovi budućnosti"

Hakeri su im, kažu, vjerojatno ukrali manji dio poslovne dokumentacije. Najavili su prijave, a poslovni procesi, poručuju, odvijaju se neometano. Da je hakerskih napada sve više, ali i da nam je obrana sve bolja, ističe šef SOA-e Daniel Markić: "Definitivno, to su ratovi budućnosti. Te zemlje koje vas napadaju, napadaju vas iz daleka, bez mogućnost da se obranite realno – možete ih prozvati, a drugo što možete učiniti je štititi se".

Odgovornost za napad na hrvatske tvrtke preuzeli su ruski hakeri - Blackout grupa.

"Postoje različite skupine koje to rade, nekad se radi o pojedincima, nekad o većem broju ljudi - razlike jesu, jesu li one državno sponzorirane ili nisu, a ovdje barem iz onoga što smo za sada vidjeli se priča o drugim informacijama. Međutim, moramo biti svjesni da mi ne znamo što je od toga točno, ne znamo o kojim setovima podataka se govori, teško je o tome špekulirati", smatra Alen Delić, zamjenik predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Tjedan dana prije, drugi ruski hakeri – LockBit – napali su najveću zagrebačku bolnicu. Rok za otkupninu dali su do 18. srpnja. "Ono što je bitno za građane je da je datoteka spašena i to je veliki uspjeh. Kratkoročno je bitno da smo uspjeli spasiti sve, još treba sagledati što je sve ukradeno i koje će biti posljedice", objašnjava Markić.

Milanović traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

O svemu je obaviješten i državnih vrh. RTL doznaje da predsjednik Republike Zoran Milanović traži i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Učestali kibernetički napadi na državne institucije i tvrtke svakako su još jedan dodatni razlog - uz sve one razloge o kojima je Predsjednik Republike već više puta javno govorio - za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost", poručili su iz Ureda predsjednika RH.

Iz Vlade neslužbeno poručuju da za tim nema potrebe jer sve nadležne službe po tom pitanju postupaju.

Stručnjaci očekuju - takvih napada bit će sve više. Borba s hakerima se nastavlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.