Milina: Među najsigurnijim smo zemljama svijeta u puno različitih istraživanja

Screenshot: HRT

Ravnatelj policije Nikola Milina dao je intervju za HRT. Komentirao je uvođenje kamera koje će nositi policajci i nezakonite migracije.

Na pitanje kada bi se trebale implementirati kamere, Milina je odgovorio:

"To je projekt koji je već sada u fazi da će krenuti s javnom nabavom, tako da će to biti u sljedećoj godini. Mi smo imali pilot projekt, vidjeli smo iskustva drugih zemalja, dobre i loše strane, ali ne vidimo tu ništa loše, dapače, vidimo tu boljitak i za policijskog službenika koji može sigurno i profesionalno postupati, a vidimo i boljitak za građane da im se ne krše na bilo koji način ljudska prava".

"Ima puno posla i bit će ga"

"Mi smo ponosni što smo među najsigurnijim zemljama svijeta u puno različitih istraživanja. Međutim, ne smijemo se uspavati, rekao je.

"Svakodnevno radimo i predviđamo različite situacije, imamo svoje strateške procjene, sustav stalno nadograđujemo, nove tehnologije koristimo, u kontaktu smo sa svim europskim i svjetskim najboljim policijama, nositelji smo čak većeg broja operativnih akcija ili sudjelujemo, kao što vidite iz izvješća i naših, ali i Europolovih, tako da ima puno posla i bit će ga", nastavio je.

Dodao je da migrantski pritisak kontinuiran, ali da se hrvatska policija s njim učinkovito nosi.

"Uveli smo nove alate za borbu protiv krijumčarenja ljudi"

"Mi smo čak uveli nove alate za borbu protiv krijumčarenja ljudi. Ne bi ovaj rezultat koji je spomenut, 1500 uhvaćenih krijumčara samo ove godine, došao sam od sebe. To je jedan proizvod koji sada, mi nositelji na ovoj ruti i operativne akcije Zebra, gdje se uključuje sve veći broj zemalja, od Francuske, Rumunjske, Njemačke i tako dalje", istaknuo je.

"To je način na koji će se nositi i Europska unija, uz pakt o azilu i migracijama. To su alati koji će doprinijeti suzbijanju nezakonitih migracija. Tu treba snažnije uključivanje svih država", dodao je.

Niz država članica Schengena uvelo je jače granične kontrole, kao i poticanje migranata da se vrate u svoje domicilne zemlje. Milina kaže da te mjere neće spriječiti nezakonite migracije jer migranti lako zaobilaze mjere i kontrole na unutarnjim granicama.

"Tu je zaista nužna bolja suradnja policija i država. Tim više što i sada na europskom prostoru ima puno osoba koje nezakonito borave. Znači, tu su i pitanja integracija, povrata tih osoba, readmisijski postupci, niz postupaka koji i nisu u izravnoj nadležnosti policije. Tako da, apsolutno snažna suradnja svih zemalja, a prvenstveno bolja suradnja policija. I ovo je dobar model koji smo mi razvili u smislu borbe protiv krijumčarenja osoba", zaključio je Milina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.