Milivoj Ašner četvrti na listi najtraženijih nacističkih zločinaca

JERUZALEMSKI centar Simon Wiesenthal izdao je aktualnu listu deset najtraženijih nacističkih zločinaca na kojoj Milivoj Ašner zauzima visoko četvrto mjesto.

Na prvom je mjestu i dalje ozloglašeni "doktor smrt" Aribert Heim, iako je njemački ZDF jučer objavio informacije koji sugeriraju da je Heim umro još 1992. godine. Na drugom je mjestu Ukrajinac Ivan Demjanjuk za kojeg se vjeruje da je sudjelovao u masovnim ubojstvima u logoru Sobibor. Demjanjuk se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su mu ukinule državljanstvo i žele ga deportirati.

Na trećem mjestu najtraženijih nacističkih zločinaca je mađarski policajac Sandor Kepiro, osumnjičen za ubojstvo više od 1200 civila u Novom Sadu. Vjeruje se da se Kepiro skriva negdje u Mađarskoj.

Četvrti je bivši šef policije u Slavonskoj Požegi Milivoj Ašner. Ašner opovrgava optužbe da je igrao aktivnu ulogu u smaknućima i deportaciji stotina Židova, Roma i Srba, te već godinama živi u Austriji koja ga odbija izručiti Hrvatskoj.

Na petom je mjestu bivši SS-ovac Soeren Kam optužen za ubojstvo danskog novinara i za sudjelovanje u deportaciji Židova u koncentracijske logore. Protiv Kama je pokrenuta optužnica na danskom sudu, ali Njemačka ga odbija izručiti. Šesti najtraženiji zločinac je Heinrich Boere, bivši SS-ovac kojeg je nizozemski sud u odsustvu osudio na smrt još 1949. godine, a prošle godine je i u Njemačkoj protiv njega podignuta optužnica za ubojstvo.

Na sedmom je mjestu Karoly Zentai, koji je sudjelovao u progonima i ubojstvima Židova u Budimpešti. Trenutno se nalazi u Australiji, koja ga zasad odbija izručiti Mađarskoj. Osmi najtraženiji zločinac je Mikhail Gorškow, koji je navodno sudjelovao u ubojstvima u Bjelorusiji. Trenutno živi u Estoniji gdje se protiv njega vodi istraga.

Na devetom i desetom mjestu su Algimantas Dailide i Harry Mannil, optuženi za kolaboraciju s nacistima. Dailide je iz SAD-a deportiran u Litvu, ali još nije počeo odsluživati zatvorsku kaznu, a Mannil se od pravde skriva u Venezueli.

P.V.
Foto: MUP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.