Ministar: Prvi put u povijesti Hrvatska će zadovoljiti kriterije iz Maastrichta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac istaknuo je danas u saboru, predstavljajući prijedlog rebalansa državnog proračuna za 2024. godinu, da će Hrvatska prvi put u povijesti zadovoljiti mastriške kriterije duga i deficita te da na to možemo biti ponosni.

Izražen prema ESA metodologiji, u skladu s kojom se izvještava i Europsku komisiju, deficit na razini konsolidirane opće države iznosi 2.6 posto BDP-a. Osim deficita, a s obzirom na ubrzan gospodarski rast, udio javnog duga u BDP-u do kraja godine očekuje se na 58.9 posto.

"Time će Hrvatska po prvi put u povijesti biti u situaciji da u potpunosti zadovoljava kriterije iz Maastrichta, imati deficit na razini opće države prema ESA metodologiji ispod 3 posto i javni dug ispod 60 posto BDP-a", kazao je Primorac.

 

"Uz zadovoljavanje kriterija iz Maastrichta, Hrvatska trenutno ima ispodprosječno visok javni dug"

Dodao je da su to prepoznale i rejting agencije, koje su Hrvatskoj dodijelile povijesno visok kreditni rejting te da je na svima da taj rejting sada osjete i građani.

"Uz zadovoljavanje kriterija iz Maastrichta, Hrvatska trenutno ima ispodprosječno visok javni dug, na razini EU prosjek je 82.9 posto, a europodručja je 90 posto udjela u BDP-u. I kada se govori o manjku proračuna na razini opće države, čitav niz država ima veće deficite, prosjek EU je 3 posto, i u tom smislu možemo biti ponosni", napomenuo je Primorac.

"Hrvatska je spremna reagirati u situaciji eventualnih kriza, imamo snažnu fiskalnu poziciju"

Govoreći o fiskalnoj politici, poručio je da se očekuje usporavanje gospodarskog rasta u pojedinim državama, vanjskotrgovinskim partnerima, da vlada to ima u vidu i ostavila je mogućnost intenzivnijeg reagiranja u situaciji eventualnih kriza.

"Hrvatska ima snažnu fiskalnu poziciju i spremna je reagirati, ukoliko to bude potrebno, snažno i u budućim razdobljima", kazao je.

Rebalansom bi se prihodi povećali za 1.8 milijardi eura u odnosu na izvorni proračun

Predloženim rebalansom državnog proračuna za ovu godinu prihodi se povećavaju za 1.8 milijardi eura u odnosu na izvorni proračun, a rashodi za 976 milijuna eura.

Rebalans je rađen na temelju revidiranih projekcija rasta BDP-a u ovoj godini od 3.6 posto, stope inflacije od tri posto, prognoze rasta zaposlenosti od tri posto te projiciranog rasta bruto plaća od 14.7 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.