Ministar turizma: U srcu sezone više nema prostora za rast

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina očekuje da će brojke na kraju kalendarske sezone pokazati da je Hrvatska imala još jednu odličnu turističku sezonu, budući da je predsezona bila izvanredna, a isto se očekuje i od podsezone.

Glavina je to izjavio u Varaždinu, gdje je održao radni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima Varaždinske županije te predstavnicima turističkih zajednica vezano uz najavu izmjena zakonskih propisa odnosno turističke reforme.

Za brojke središnjeg dijela sezone naglasio je da više nema velikog prostora za rast.

"U glavnom dijelu turističke sezone više nemamo i ne trebamo tražiti nikakav prostor za rast jer to definitivno ne ide zajedno s politikom održive turističke destinacije. Ljudi često griješe kad misle da je održivost vezana samo za prostor. Održivost je jednako tako važna za kvalitetu života. Mi se ne smijemo dovoditi u situaciju da naši sugrađani osjećaju teret turizma i da imaju dojam da im turizam kvari i osporava njihovu kvalitetu života", kazao je Glavina.

Istaknuo je da je budućnost hrvatskog turizma u traženju balansa odnosno suživotu turizma i kvalitete života. Kazao je kako za ovu godinu očekuje da će brojke na kraju kalendarske godine potvrditi Hrvatsku kao destinaciju cjelogodišnjeg turizma.

"Očekujem da ćemo biti jako zadovoljni i s fizičkim pokazateljima, a posebice i s fiskalnim, odnosom s prihodima i svemu onome što smo realizirali", poručio je ministar.

Glavina pozvao na njegovanje kvalitetnog odnosa prema strancima

Na dodatno novinarsko pitanje oko napada na strane radnike i hoće li to eventualno utjecati na buduće odluke sezonskih radnika o dolasku na rad, ministar je ponovio kako osuđuje te događaje, ali i da se radi o pojedinačnim incidentima iz kojih se radi, kako je kazao, veća priča nego što to uistinu jest.

"Osudili smo taj čin u potpunosti, ali nekada se od takvih primjera možda radi puno veća priča nego što ona to istinu jest. Ako gledate događanja u drugim zemljama vezana za nasilje bilo koje vrste ili rasizam, imate puno više toga u drugim zemljama nego što imate kod nas.

To su izolirani incidenti koji su u potpunosti neprihvatljivi, ali ne treba od njih raditi primjer, odnosno ne treba ih preuveličavati", mišljenja je Glavina koji je usporedio veliki broj stranih radnika u gotovo svim dijelovima Hrvatske i mali broj incidenata.

"Otvorena smo, pristojna i kulturna zemlja"

Ujedno je poslao poziv i apel. "Otvorena smo, pristojna i kulturna zemlja u kojoj uvijek gajimo vrlo kvalitetan i ljudski odnos jedni prema drugima. Kao sugrađani, susjedi takvi moramo biti i prema našim gostima, prema našim radnicima koji su tu i s nama razvijaju naše gospodarstvo i s nama razvijaju i stvaraju dodanu vrijednost", rekao je ministar.

Na novinarsko pitanje koliko je iznajmljivača na crno u Hrvatskoj odgovorio je kako se radi o pitanju za Državni inspektorat, ali i da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi koja je regulirala turistički segment kratkoročnog najma kroz sustav.

"Pružanje usluga u domaćinstvu i svi ovi kapaciteti koji se nalaze na tržištu nisu crno tržište, nego su tržište koje je regulirano, odnosno koje je kategorizirano. Sada imamo mogućnost da s njime kvalitetnije i bolje upravljamo zato što nije nešto što se događa na crnom tržištu.

Tu imamo velike uspjehe i napretke, prvenstvo zbog toga što se na terenu jako puno radi", odgovorio je ministar najavljujući daljnje zakonske aktivnosti na tom području kako bi situacija bila još bolja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.