Miro Gavran o predsjedničkoj kandidaturi: Jednog dana nije nemoguće

Screenshot: HRT

Književnik i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u posljednje se vrijeme u medijima neslužbeno spominjao kao nestranački kandidat HDZ-a na izborima za predsjednika Republike.

Večeras je dao intervju za HRT.

Vi ste možda predsjednički kandidat za sljedeći mandat. Niste decidirano otklonili tu mogućnost. Znači li da razmišljate o tome?

Danas me jako puno novinara to zapitalo. Ja sam i sam bio iznenađen kada se prije tri, četiri tjedna u dnevnim novinama pojavilo moje ime. Doista me u zadnjih 25 godina jedno 7-8 stranaka pozivalo na angažman, predlagalo mi da budem ili na listi za sabor, čak prvi, drugi, ili kandidat čak za gradonačelnika Zagreba prije tri godine kad su bili izbori. Ja sam sve to otklonio i naravno da se puno spekulira o mom imenu samo zato što sam javna osoba i u Matici hrvatskoj sam neke lijepe stvari uspio s odličnim suradnicima.

Je li to nešto o čemu biste razmislili?

Kad su me pitali bih li razmislio, rekao sam kad obavim poslove u Matici i u književnosti, onda bih razmislio. Onda je palo pitanje od jednog novinara danas pa koliko ste dugo spremni razmišljati. Ja sam rekao, pa ako treba, pet godina.

Hoćete li onda biti kandidat?

Ja ništa nisam odgovorio, pa uopće nisam stigao o tome razmišljati. Preda mnom je sada jedno intenzivno ljeto kad bih se trebao posvetiti i pisanju, a i još ovih mjesec dana puno toga moram odraditi za Maticu hrvatsku. Tako da se tim nisam stigao baviti. Iznenadilo me to kad se pojavilo u medijima i onda su krenuli telefoni, prijatelji.

Ali ne otklanjate kao apsolutno nešto što vas ne bi interesiralo?

Kažem, zamislio sam se nad time, ali nisam niti donio odluku niti imao razgovore. Ali jednog dana nije nemoguće, a sada mi u ovom trenutku nije na umu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.