ZLATO, SREBRO I DVIJE BRONCE Mladi Hrvati briljirali na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi

Foto: Press

JUČER JE održana završna svečanost s dodjelom medalja na 1. Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, "European Junior Olympiad in Informatics", koja se od 7. do 13. rujna održala u Sofiji, Bugarska, a na kojoj je nastupilo 89 natjecatelja iz 22 europske zemlje.

Mladi hrvatski informatičari na ovom su natjecanju osvojili zlatnu, srebrnu i dvije brončane medalje.

Zlato, srebro i dvije bronce

Zlatnu medalju osvojio je Krešimir Nezmah, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb, a srebrnu medalju osvojio je Patrik Pavić, 8. razred, OŠ Ante Kovačića Zagreb.


Brončane medalje osvojili su Dorijan Lendvaj, 8. razred, OŠ Popovača i Eugen Bošnjak, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb. Dorijan Lendvaj dobio je i priznanje za najmlađeg osvajača medalje na ovoj Olimpijadi.

S članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacija putovali su odgovorni voditelj prof. savjetnik Nikola Dmitrović, stručni voditelj Adrian Satja Kurdija, kao i Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci tijekom srpnja i kolovoza, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup.

Članovi udruga Hrvatskog saveza informatičara


Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali važna je i činjenica da su sva četiri učenika bili redovni polaznici svojih informatičkih udruga ili klubova, gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.

Tako su Krešimir, Patrik i Eugen dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Dorijan član Robotičko-informatičkog kluba Popovača.

Obje navedene udruge i još tridesetak drugih članice su Hrvatskog saveza informatičara.

EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2002. godine ili mlađi) i dva voditelja.

Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 1. Europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.