Mladić koji je vikao "HDZ lopovi" za Index: "Opet bih napravio isto, gdje je sloboda govora?"

Foto: Facebook

MARKO STARČIĆ, 18-godišnji Porečanin, pred gradskom je vijećnicom, u trenutku dok je premijer Andrej Plenković davao izjavu za novinare, uzviknuo "HDZ lopovi! Lopine!".

Samo dva sata nakon toga, na radnom mjestu mu je uručena prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira. Starčić sada očekuje poziv na Prekršajni sud.

>> VIDEO Pred Plenkovićem vikao "HDZ lopovi" pa dobio prekršajnu prijavu

>> 18-godišnjak koji je Plenkoviću vikao "HDZ lopovi!" poručuje: "Jedva čekam suđenje"

Čeka poziv na sud, mišljenje o stranci se nije promijenilo

U razgovoru za Index, Starčić kaže kako je u iščekivanju poziva na sud, no da dođe u priliku, učinio bi ponovo istu stvar.

"Poziv za sud još čekam. Uzbuđen sam zbog svega što se dogodilo i čekam što će biti i što će mi pisati u pozivu na sud. Zanima me razlog zbog kojeg ću biti pozvan na sud i objašnjenje optužnog prijedloga", kazao je Starčić.

O HDZ-u ima isto mišljenje, ono koje je izrekao u javnosti, kaže Marko Starčić i dodaje: "Moje mišljenje o HDZ-u je bilo uvijek isto, i prije i poslije ovoga što se dogodilo. Nakon svega što su napravili, niti jedan njihov potez me ne može iznenaditi pa tako niti ova prijava koju sam dobio".

"Sve je počelo s Janicom Kostelić"

Starčić misli kako će na sudu biti kažnjen: "Pošto ovo dolazi od HDZ-a, pošto dolazi od njihove strane, iskreno mislim da bih mogao biti kažnjen. Ako itko ima imalo suosjećanja i zdravog razuma, ja se nadam da će to biti presuđeno onako kako bi trebalo biti presuđeno, i to pravedno, prije svega".


O slobodi govora kaže kako je u Hrvatskoj više nema.

"Mislio sam da sloboda govora u Hrvatskoj postoji, ali sada mi se sve više čini da je verbalni delikt ušao na velika vrata u Hrvatsku. Sve je počelo s uzvicima Janici Kostelić, koji se i ne mogu uspoređivati s onim što sam ja uzviknuo, ali čini mi se kako je sve počelo još tada. Počela su kažnjavanja po Facebooku zbog izražavanja stavova u statusima i komentarima, slale su se prijave za zvižduke. Tako je i jedan 60-godišnjak dobio prijavu zbog zviždanja. Sve manje i manje sam uvjeren u to da kod nas postoji ikakva sloboda govora", kazao je Starčić.

"Plenković je običan čovjek"

O premijeru Plenkoviću, koji se oglasio o ovom događaju i kratko rekao da zakon treba provoditi, Starčić kaže kako na njega gleda kao i na sve ostale ljude.

"Ja sve ljude gledam isto. On nije nitko više od 'običnih' osoba koje svakodnevno prolaze pored mene ili mene samog. On je jednostavno na toj funkciji na kojoj je, a ja sam imao potrebu izreći svoje mišljenje u tom momentu i napravio sam to što sam napravio.

Mislim da je to iskreno s moje strane, jedno iskreno mišljenje i da je istinito. I sada bih nakon svega, u istoj situaciji, napravio isto", kazao je Starčić i dodao: "Volio bih da ljudi počnu razmišljati svojom glavom i da progledaju dalje od vlastitog nosa i da vide neke stvari."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.