KORONAVIRUS

MMF kaže da će Hrvatska zbog korone potonuti puno više od Srbije. Evo zašto

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

MEĐUNARODNI monetarni fond objavio je globalne procjene BDP-a po državama i manje-više cijeli svijet je u crvenom, debelom minusu. Prosječno će na svjetskoj razini BDP pasti za 3 posto uz samo nekoliko zemlja koje će zabilježiti rast, poput Indije i Kine, ali ni njihov rast neće biti onakav na kakav su navikli nego daleko manji – između 1 i 2 posto.

Europa pada dvostruko više od svjetskog prosjeka

Projekcije za Europu su lošije od svjetskog prosjeka. BDP u europskim zemljama, unutar i izvan Europske unije, prosječno će pasti čak 6,7 posto. No i od tih katastrofalnih brojki postoje još lošije – one za Hrvatsku. Prema procjenama MMF-a, hrvatski BDP past će čak 9 posto, od čega će lošije proći samo Italija s padom od 9,1 posto i Grčka s padom od punih 10 posto.

Ekonomski analitičar: Pad od 9 posto je još i dobar

"To je još najbolji scenarij. Može biti i puno, puno lošije", rekao je za Index ekonomski analitičar Damir Novotny. 

Hrvatska ekonomija jako je ovisna o turizmu i vezanim granama pa će udarac biti izuzetan. Zemlje koje manje od Hrvatske ovise o kretanju ljudi, a više o kretanju i proizvodnji roba osjetit će manji pad, iako nitko u Europi neće proći neokrznuto.

Osjetljivi smo zbog turizma

"Jučer sam slušao vodećeg njemačkog epidemiologa koji je svojim sugrađanima preporučio da ovog ljeta ne putuju. Možda će, primjerice, Slovenci koji su nam bliži biti hrabriji. Turizam i vezane industrije čine četvrtinu hrvatske ekonomske aktivnosti, a bit će još dobro ako ostvarimo i deset posto onoga što smo imali lani", rekao je Novotny. 

Jednaki pad kao Hrvatska imat će i susjedna Crna Gora, koja baš poput Hrvatske ovisi o turizmu. Nešto manji udarac osjetit će Slovenija s padom od 8 posto.

Manji priljev deviza od iseljenika

Za Hrvate je posebno zabrinjavajuć pad u Austriji i Njemačkoj, i to iz dva razloga. Objema zemljama predviđa se minus od čak 7 posto BDP-a. Prvi razlog za zabrinutost je što će, osim zbog pandemije, Nijemci i Austrijanci manje putovati i zbog manjka novca, što će posljedično ugroziti Hrvatsku.

Drugi, pak, razlog je da će naši građani ostajati bez posla u tim zemljama u koje već tradicionalno odlaze na rad i možda se početi vraćati u Hrvatsku. Zbog toga će se smanjiti i količina deviznih doznaka u Hrvatsku o kojima ovisi veliki broj građana.

Novotny: Navijam za veći pad

"Možda će zvučati paradoksalno, ali ja navijam za još veći pad. Nakon velikih padova slijedi relativno brz i strm oporavak. Dugotrajni, postupni padovi su najgori za ekonomiju", smatra Novotny koji ne misli da će pad od 9 posto biti katastrofa za Hrvatsku.

"To bi značilo da ćemo doživjeti krizu kao prije desetak godina, ali ovoga puta s jačim gospodarstvom. Od pada od 9 posto možemo se oporaviti za godinu ili dvije, ako vlada ne napravi iste greške koje su se radile za vrijeme prošle krize i još je više produbljivale. Ne smiju povećavati poreze kao što je napravljeno za prošle krize. Nadam se da su nešto naučili", rekao je Novotny koji predviđa da bi ukupna ekonomska aktivnost ove godine mogla pasti za čak 15 posto. 

Šteta što nismo u eurozoni

"Da smo već u eurozoni, mogli bismo računati na novac iz fondova za ekstremne šokove, ovako će puno manje novca doći do nas. Srećom, HNB je dobro, iako nekonzervativno, reagirao povećavši likvidnost banaka, a ima i dosta deviznih rezervi. Uz to može smanjiti bankama obvezne pričuve sa 17 na 10 posto, koliko je uobičajeni prosjek, i to bi moglo imati veliki utjecaj na gospodarstvo", zaključio je Novotny.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.