MORH: Milanović je vojnim helikopterima letio 348 puta, najčešće na Hvar

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je prije nekoliko dana da Hrvatska nije nabavljala Black Hawkove da bi služili kao taksi. Osvrnuo se tako na članak objavljen u Nacionalu po kojem je predsjednik Zoran Milanović tražio od VSOA-e da provjeri kako cure informacije oko njegovih letova.

Ministar obrane Ivan Anušić složio se Plenkovićem da Milanović previše koristi resurse MORH-a. "Sve što se događa na trošak Oružanih snaga ja kao ministar želim znati jer ja odgovaram za provedbu proračuna. Sat letenja Black Hawkom košta 8 ili 9 tisuća eura, pa vi računajte", napomenuo je. 

Večernji list je dobio uvid u dio tablica i u konačni izračun korištenja helikoptera i vojnih brodova.

Milanović helikoptere HRZ-a koristio 348 puta

Pišu da je Milanović, prema tim podacima, helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koristio 348 puta. U MORH-u kažu da je bilo i više letova, ali su podaci skupljani po hitnoj proceduri. Ukupno trajanje letova iznosi 241 sat i 25 minuta. Predsjednik je, dakle, u prosjeku koristio helikoptere svaki peti dan svog mandata. 

Najčešće za putovanja do Hvara, gdje je prema pisanju Večernjeg letio na desetke puta. Spominju se Brijuni, Sinj, Slunj, Dubrovnik, Korčula, Gračac, Karlovac... Najčešće ne putuje sam, nego u društvu tri, pet i sedam, pa sve do 15 drugih osoba, čija se imena ne navode.

Black Hawkom letio 90 puta

S helikopterom tipa Mi-8 MTV Milanović je imao 120 letova, u trajanju od 80 sati i 20 minuta. Najviše je letio također helikopterom ruske proizvodnje, ali suvremenijim Mi-171 Sh, imao je 138 letova u ukupnom trajanju od 97 sati i 30 minuta. 

Najnovijim i najmodernijim helikopterom američke proizvodnje UH-60 M Blackhawk, predsjednik je letio 90 puta u ukupnom trajanju od 63 sata i 35 minuta. 

U Oružanim snagama su trošak leta, kako tvrde u MORH-u, preliminarno izračunali po znatno nižim, starim cijenama, a u MORH-u ističu da, prema sadašnjim tablicama, sat leta ruskim helikopterom sa svim troškovima posada stoji 6850 eura, a Black Hawkom 8899 eura.

Stoga MORH u svojoj najnižoj procjeni tvrdi da su Milanovićevi letovi helikopterima dosad koštali oko milijun eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.