MORH prije 10 dana: Banožić veći stan dobio zbog djece. MORH danas: Nije zbog djece

Foto: Robert Anic/PIXSELL

MINISTAR obrane Mario Banožić živi u stanu od 92 kvadrata, a dobio ga je dok je bio ministar državne imovine. Riječ je o trosobnom stanu udaljenom manje od pet minuta hoda od Ministarstva državne imovine, njegova bivšeg radnog mjesta.

Nakon što je javnost saznala za veličinu i lokaciju stana, MORH se oglasio priopćenjem u kojem su naveli da ministar nije sam birao stan i da veličina stana ovisi o poziciji i veličini obitelji. 

Bilo je to prije deset dana, 9. studenog.

MORH prije 10 dana: Kvadratura je vezana za dužnost i broj članova obitelji

Iz MORH-a u tom priopćenju brane svog ministra i tvrde da je objavljena "netočna i neistinita informacija kojom se nastoji kompromitirati ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića". 

>> MORH se oglasio o Banožićevom stanu od 92 m2 koji je navodno uređen za 200.000 kuna

"Ministar Banožić nije birao koji će stan dobiti na korištenje, a sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature", napisali su u priopćenju.

Banožić prima naknadu za odvojeni život

Danas su pak iz MORH-a Telegramu potvrdili da ministar Banožić svaki mjesec na svojoj plaći prima i naknadu za odvojeni život od obitelji.

Radi se o naknadi na koju ima pravo svaki hrvatski radnik koji radi izvan mjesta svog stanovanja i pritom je odvojen od svoje obitelji. Neoporeziva visina naknade je maksimalno 1750 kuna mjesečno.

Iz ovog proizlazi da ministar živi u adaptiranom državnom stanu velike kvadrature, na koji je imao pravo zbog toga što ima troje djece, a u isto vrijeme uredno svakog mjeseca prima i državnu naknadu za odvojeni život od obitelji, koja je u Vinkovcima.

MORH danas: Na kvadraturu stana ne utječe veličina obitelji

Kako bi razjasnili situaciju, iz MORH-a su danas ponovno reagirali priopćenjem. U njemu navode da za veličinu stana nije bitno koliko djece ima ministar.

"Na određenje kvadrature stana koji se na korištenje dodjeljuje dužnosnicima iz I. skupine (ministrima) ne utječe podatak o tome hoće li s njima živjeti ili ih privremeno posjećivati članovi najuže obitelji", piše MORH.

Ministar, koji živi sam, navode, ima pravo na trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2.

>> MORH: Banožić ima pravo i na stan veći od 60 kvadrata i na naknadu za odvojeni život

MORH: Službeni stan ne isključuje naknadu za odvojeni život

Pored prava na korištenje stana, ministar ima i pravo na naknadu za odvojeni život, piše MORH.

"Vezano na naknadu za odvojeni život, na koju ministra Banožić ima pravo temeljem Odluke o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređena kolektivnim ugovorima prema članku 5. naknada za odvojeni život od obitelji, koja isključuje pravo na dnevnicu za obavljanje službenih poslova u mjestu prebivališta obitelji, mjesečno iznosi 1.000,00 kuna. Pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje se temeljem činjenice da supruga i troje djece ministra prebivaju u Vinkovcima.

Zaključno, prava proizašla iz Uredbe odnosno navedene Odluke ne isključuju pravo za dužnosnika na korištenje službenoga stana od 92 m2 i naknade za odvojeni život", stoji u današnjem priopćenju.

Dakle, MORH je prije deset dana tvrdio da broj članova obitelji utječe na veličinu stana, a danas, nakon što je otkriveno da ministar prima naknadu za odvojeni život, pišu da veličina obitelji nije bitna. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.