MUP: Uloga Povjerenstva za Kornate pogrešno shvaćena

GLASNOGOVORNIK MUP-a Zlatko Mehun kazao je kako je uloga Povjerenstva za istragu kornatske tragedije, a koje je osnovao ministar Ivica Kirin, pogrešno shvaćena  te nasje  uputio na provjeru Zakona o kaznenom postupku, prema kojemu se ne navodi da bi ono imalo pravo na uvid u sudski spis.

Podsjetimo, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, Goran Franković, najavio je jučer da će vatrogasci iz tog 20-članog povjerenstva povući svog stručnjaka jer im nije dozvoljen uvid u sudski spis kaznenog postupka vezanog za tragediju na Kornatima.

"Povjerenstvo ne vodi paralelnu istragu"

"Gospodin koji je jučer dao tu izjavu nije član  Povjerenstva, tako da nije mogao govoriti u njihovo ime. U njegove motive zašto se uključio u javnu raspravu neću ulaziti, ali moj je osobni dojam da se neki ljudi previše bave istražnim aktivnostima, umjesto da puste  sud da radi svoj posao", kazao je Mehun.

On kaže da teza o nedavanju sudskog spisa "ne stoji i ne drži vodu",  jer Povjerenstvo nije imalo temeljnu zadaću voditi paralelnu istragu, niti je njegova uloga raditi ono što radi sud.

"Pouke za budućnost"

"Ministar je osnovao Povjerenstvo isključivo da bi se provjerio način postupanja djelatnika i svih službi koje su uključene u tom slučaju, kako bi se stekle pouke za budućnost. Dakle, provjeriti je li bilo propusta u radu svih uključenih  tijela", kaže Mehun.

Interdisciplinarna-ekspertna radna skupina osnovana je po Kirinovu nalogu tjedan dana nakon kornatske tragedije. Tada je MUP naveo kako je njena zadaća "utvrditi okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na otoku Kornatu 30. kolovoza ove godine". Povjerenstvo je podnijelo svoje izvješće 12. kolovoza, koje je predstavio Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i Kirinov pomoćnik Marijan Benko.

Povjerenstvo izvijestilo Vijeće za nacionalnu sigurnost

Izvijestili su da je uzrok tragedije u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a preživio je jedino gasitelj Frane Lučić, najvjerojatnije eruptivni požar.

Odgovornim smatraju, kazali su tada, šefa vatrogasaca Šibensko-kninske županije Dražena Slavicu, djelatnika NP Kornati Paška Petrinu koji je optužen da je opuškom potpalio požar, i zapovjednika na terenu, poginulog Dina Klarića, koji je donio pogrešnu procjenu i poveo vatrogasce rizičnim terenom.

A.B.
Foto: I.L.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.