Na današnji dan osnovana je najmoćnija muslimanska država ikad

Foto: Wikipedia

Na današnji dan osnovana je najmoćnija muslimanska država u povijesti. Osmansko Carstvo nastalo je nakon što je oslabjela moć Bizanta u prvoj polovici 13. stoljeća. Mnogi lokalni vladari u Anatoliji prigrabili su moć za sebe, a Osman, vođa male muslimanske provincije, poveo je vojsku i označio početak novog doba u Maloj Aziji.

Utemeljitelj o kojem ni Turci ne znaju puno

Malo nam je poznato o ranom životu čovjeka koji je utemeljio Osmansko Carstvo. Znamo da je bio školovan čovjek koji je volio mačevanje, jahanje i streličarstvo. Nakon što je prošla opasnost od mongolske invazije sredinom 13. stoljeća, bizantski vladar dao mu je na upravljanje grad Söğüt. Taj je grad ubrzo postao njegova glavna baza za daljnja osvajanja.

Osman je bio ambiciozan čovjek koji je htio sebi i svojim nasljednicima osigurati vlast nad velikim teritorijem u Maloj Aziji. Međutim, njegova mala država ne bi preživjela direktan napad iz Konstantinopola. Zato je 27. srpnja 1299. godine osvojio utvrdu Bilecik, koja je kontrolirala putove koji vode iz Konstantinopola prema istoku.

Osvajanjem te utvrde Osman je uvjerio ostale lokalne vladare da uđu s njim u savez kako bi se skupa riješili bizantskih okova. Osmanova država imala je velike prihode nakon 1299. godine jer je kontrolirala spomenute trgovačke putove.

Osman I.

Od lokalne do svjetske sile

Premda je Carstvo utemeljeno već 1299. godine, ono nije imalo velik internacionalni značaj još barem pedesetak godina. U tom periodu Osman, a kasnije i njegovi nasljednici konsolidirali su vlast u Maloj Aziji te osvajali susjedna područja u regiji.

Od 1354. godine nova muslimanska država prelazi na europski teritorij osvajanjem Galipolja, što se nije svidjelo bugarskim, grčkim i srpskim lokalnim vladarima, no zbog unutarnjih borbi za vlast nisu mogli puno napraviti. Šest godina kasnije pao je ključni grad Edirne (Hadrijanopol), što znači da su Osmanlije tada kontrolirali trgovačke putove iz Konstantinopola u smjeru istoka i zapada te postali najvažniji politički faktor u regiji.

Konstantinopol je u 14. stoljeću bio pod opsadom više puta, no njegove dvostruke zidine i savršena geografska pozicija onemogućile su osmansku pobjedu. Zato su se osmanski vladari fokusirali na osvajanje Balkana prije nego što su napokon zauzeli grad 1453. godine.

Osmanska država bila je ekonomski i vojno najmoćniji politički entitet na svijetu barem dvjesto godina. Tek u 18. stoljeću situacija se promijenila i Osmansko Carstvo počelo je voditi defenzivne ratove umjesto osvajačkih.

Kako je cijeli sustav funkcionirao zbog osvajanja novih područja koja su bila dodijeljena turskoj vojsci, Carstvo je palo u ekonomsku krizu. Službeno je okončano tek nakon Prvog svjetskog rata, kada je počela povijest moderne Turske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.