Europske burze u padu peti dan zaredom, čeka se izvješće iz SAD-a

Foto: EPA

Na europskim su burzama jutros cijene dionica pale peti dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluku čelnika američka središnje banke o kamatnim stopama. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati u minusu 0.4 posto, pa je na putu tjednog gubitka od oko 3 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0.54 posto, na 8.195 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.81 posto, na 18.425 bodova, a pariški CAC 0.58 posto, na 7.388 bodova. I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, pa je na putu tjednog gubitka za više od 2.5 posto.

Situacija na azijskim burzama

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0.7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0.8 i 1.2 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,4 posto, dok se u Hong Kongu ne radi zbog uragana.

Na tržištima vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones indeks oslabio 0.54, a S&P 500 0.3 posto. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0.25 posto. Na tržištu vlada nervoza uoči objave podataka o zapošljavanju u američkom gospodarstvu u kolovozu, koje bi moglo utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatnim stopama.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 165 tisuća više u odnosu na 114 tisuća u srpnju. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla pasti s 4.3 na 4.2 posto.

Smanjenje kamatnih stopa

"Tržište se stalno njiše između želje za rizikom i bijega od rizika dok investitori prate makroekonomske pokazatelje jer je Fed poručio da će ih pratiti radi donošenja odluke o kamatnim stopama. Tržište prati podatke kako bi steklo uvid u to kako se gospodarstvo ponaša u vezi scenarija prizemljenja i što to sve znači za Fedovu kamatnu politiku", kaže Wasif Latif, predsjednik u tvrtki Sarmaya Partners.

Na tržištu se očekuje da će Fed u rujnu početi smanjivati kamatne stope, nakon što je godinama vodio restriktivnu monetarnu politiku. Većina analitičara očekuje smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, no ima i onih koji očekuju rez za oštrijih 0,50 postotnih bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.