Na Floridi nakon uragana porast zaraze bakterijom koja izjeda meso, umrlo 4 ljudi

Foto: EPA

U OKRUGU Floride koju je prošlog mjeseca opustošio uragan Ian zabilježen je porast broja oboljelih i umrlih nakon zaraze bakterijom koja izjeda meso. Vlasti navode da je u okrugu Lee evidentirano 29 oboljelih i četiri smrtna slučaja.

Do infekcije bakterijom vibrio vulnificus može doći nakon što bakterija, koja inače živi u toploj boćatoj vodi, uđe u tijelo kroz izložene posjekotine ili rane, piše BBC.

"Građani bi trebali poduzeti mjere opreza"

"Odjel za zdravstvo Floride je u okrugu Lee zabilježio abnormalan porast slučajeva infekcije s vibrio vulnificus zbog izloženosti poplavnim vodama nakon uragana Ian", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik odjela za zdravstvo.

Vlasti su upozorile građane da "budu svjesni potencijalnih rizika povezanih s izlaganjem otvorenih rana, posjekotina ili ogrebotina na koži toploj slatkoj ili slanoj vodi".

"Izlijevanje otpadnih voda, do čega je došlo nakon uragana Ian, može povećati razinu bakterija. Građani bi trebali poduzeti mjere opreza kako bi se zaštitili od infekcije bakterijom vibrio vulnificus", navodi Odjel za zdravstvo Floride.

U okrug Collier su nakon uragana također evidentirana tri slučaja zaraze ovom bakterijom.

Umire oko 1 od 5 inficiranih pacijenata

Diljem Floride je ove godine zabilježeno rekordnih 11 smrtnih slučajeva nakon zaraze bakterijom vibrio vulnificus te 65 slučajeva infekcije. U 2021. bilo je 10 smrtnih slučajeva i 34 zaraženih.

Vibrio vulnificus je poznata po tome da "izjeda meso" jer se može razviti u nekrotizirajući fasciitis, stanje koje razara inficirano potkožno tkivo. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da nakon zaraze ovom bakterijom umire oko 1 od 5 inficiranih pacijenata, ponekad unutar samo jednog ili dva dana nakon obolijevanja.

Zaraza bakterijom vibrio vulnificus može uzrokovati sepsu ako ona uđe u krvotok, a ponekad treba provesti amputaciju kako bi se spriječilo širenje na druge dijelove tijela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.