HZZO na liste stavio nove lijekove

Foto: Shutterstock

HZZO je stavilo je na liste lijekova generičke paralele već postojećih lijekova za bolesnike s nedostatkom lipaze lizosomske kiseline, za liječenje neurofibroma i za liječenje odraslih bolesnika s uznapredovalim hormonski osjetljivim rakom prostate. Od novih lijekova na liste lijekova stavljeni su lijek sebelipaza alfa, koji se koristi za nadomjesnu enzimsku terapiju u bolesnika s nedostatkom lipaze lizosomske kiseline.

Na listu je stavljen i lijek selumetinibhidrogensulfat, koji se koristi za liječenje neurofibroma te lijek relugoliks za liječenje odraslih bolesnika s uznapredovalim hormonski osjetljivim rakom prostate, priopćio je u četvrtak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nakon sjednice Upravnog vijeća.

Nova pomagala

Dodatno su pojednostavljeni kriteriji temeljem kojih se lijekovi iz grupe antikoagulantnih lijekova (tzv. NOAK) mogu propisivati na recept HZZO-a, a uz lijek atezolizumab je proširena indikacija te se lijek može primjenjivati i u prvoj liniji liječenja raka pluća malih stanica.

Na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljena su istovrsna pomagala za kontrolu šećerne bolesti i pomagala za kretanje, a u grupi proteza za donje udove stavljena su stopala novije generacije te protetička koljena s utvrđenim novim standardima. Odluke će se primjenjivati od 2. rujna 2024.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.