Na sjeveru Hrvatske jako rastu vodostaji. U Zagrebu se vrh vala očekuje večeras

Ilustracija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Obilne kiše koje su pale i koje se očekuju na području Slovenije i Austrije uzrokuju daljnji značajan porast vodostaja Mure, Drave i Save. Te rijeke bi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana mogle doseći iznimno visoke vodostaje i protoke, upozoravaju Hrvatske vode.

Prema hidrološkim modelima i trenutnoj prognozi novih obilnih oborina očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritocima gornjih dijelova slivova Drave i Save gdje je također moguća uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava.

Također, prognozirane obilne oborine tijekom današnjeg dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Sava

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tijekom današnjeg dana očekuje se formiranje velikog vodnog vala rijeke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na razini 3300 m3/s do 3600 na ulazu u Hrvatsku večeras i tijekom noći, što znači da se vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu očekuje večeras u noći s petka na subotu 4./.5.8.2023. (očekivani maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +450 cm – iznad razine izvanrednih mjera obrane od poplava). Ovi vodostaji rijeke Save mogli bi biti na razini vrlo visokih iz 2010. godine.

Ako se ove prognoze ostvare, dio savskih voda prelit će se u oteretni kanal Sava-Odra na preljevu Jankomir i dalje u retenciju Odransko polje. Početak prelijevanja očekuje se danas u popodnevnim satima. U suradnji s policijom bit će potrebno zatvoriti sve cestovne prijelaze, koji vode preko oteretnog kanala Sava-Odra, upozoravaju iz Hrvatskih voda.

Dodaju da će u svakom slučaju biti potrebno upustiti i dio velikih voda rijeke Save putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca. Očekivano upuštanje dijela savskih voda u retenciju Lonjsko polje uslijedit će danas u poslijepodnevnim satima.

Mura i Drava

Tijekom današnjeg dana rast će i vodostaji Mure i Drave, s mogućnošću dosezanja razine vodostaja mjerodavnih za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava. Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Austrije i Slovenije, tijekom sutrašnjeg dana, subota 5.8.2023. na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku očekivani protok rijeke Mure moguć je i do 1400 m3/s, a rijeke Drave već noćas s petka na subotu 4./5.8.2023. iznad 2000 m3/s.

U svrhu transformacije vodnog vala i snižavanja vodostaja rijeke Drave na dravskim hidroelektranama bit će izvršeno pretpražnjenje akumulacijskih jezera. Očekivani vodostaji rijeke Mure u Murskom Središću mogli bi biti na razini rekordnih vodostaja iz 2014. godine.

U Međimurju traju pripreme za obranu, vatrogasci poslali upozorenje

Vatrogasci iz Svetog Martina na Muri poslali su upozorenje mještanima zbog mogućih poplava. 

Tijekom subote se na Muri očekuje protok vode od 1400 kubika u sekundi, a na Dravi i 2000 kubika u sekundi vode iz Austrije i Slovenije. Zato hidrocentrale na području Međimurja kroz pojačana dežurstva prate situaciju, rasterećuju retencije i pojačano kontroliraju nasipe.

Sva vatrogasna društva i postrojbe su u pojačanoj pripravnosti, kontroliraju se pumpe za ispumpavanje, a naručeno je i 3000 vreća s pijeskom za zaštitu potencijalno propusnih mjesta. U pripravnosti su i svi timovi HGSS-a, kao i ostale žurne službe.

Kupa

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima nešto je povoljnija situacija za rijeku Kupu te se vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju na razini +600 cm tijekom nedjelje 6.8.2023., a u Farkašiću na razini ne višoj od +700 cm s ponedjeljka na utorak 7./8.8.2023. Prema trenutnoj prognozi vodostaji rijeke Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.