Na Wall Streetu oprez zbog situacije na Bliskom istoku

Foto: Profimedia

Na Wall Streetu se trgovalo oprezno, pa su indeksi stagnirali dok ulagači prate situaciju na Bliskom istoku i čekaju izvješće s američkog tržišta rada koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones ojačao je 0,09 posto, na 42.196 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,01 posto, na 5.709 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 17.925 bodova.

Ulagači su oprezni jer se plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku, nakon što je u utorak Iran ispalio salvu raketa na Izrael kao odmazdu za izraelski pohod protiv teheranskih saveznika Hezbolaha u Libanonu.

Izrael je poručio da će odgovoriti Iranu, dok je predsjednik SAD-a Joe Biden kazao da ne podržava napad na iranske nuklearne lokacije kao odgovor na raketni napad Irana.

Gospodarstvo u dobroj formi

U fokusu ulagača bili su jučer i podaci s američkog tržišta rada koji su pokazali da je u privatnom sektoru broj zaposlenih u rujnu porastao više nego što se očekivalo.

To je dobra vijest jer pokazuje da je gospodarstvo u dobroj formi, no loša vijest za one ulagače koji priželjkuju daljnji oštar rez kamata američke središnje banke.

U petak će biti objavljeno službeno izvješće vlasti o zapošljavanju u rujnu, koje bi moglo osjetno utjecati na smjer tržišta.

Budu li podaci o broj zaposlenih veći nego što se očekuje, to bi značilo da je situacija na tržištu rada bolja nego što se misli i da stoga Fed nema razloga za daljnji oštriji rez kamata.

Fed spreman oštro smanjiti kamate

I obrnuto, budu li podaci slabiji nego što se očekuje, ojačat će špekulacije o oštrom rezu kamata Feda u studenome.

„U petak očekujemo izvješće o zapošljavanju, a idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Indeksi se kreću na rekordnim razinama, a Fed je pokazao da je spreman oštro smanjiti kamate, ako to bude potrebno.

Ulagači čekaju novi razlog za kupnju dionica, nadaju se da bi to mogli biti pozitivni komentari iz kompanija”, objašnjava Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 8.290 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 7.577 bodova. No, frankfurtski DAX skliznuo je 0,25 posto, na 19.164 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.