Nacional: Šef Šuma primio anonimni poziv da je blizu njegovog doma podmetnut požar

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić prijavio je u subotu šibenskoj policiji kako je dan ranije, u petak, primio poziv s anonimnog broja kojim je upozoren da je u blizini Skradina s autoceste izišlo vozilo osječkih registarskih oznake i da je netko iz tog vozila u blizini njegove kuće podmetnuo požar, piše Nacional

Dujić je navodno policiji ispričao kako mu je nepoznati muški glas preko telefona rekao: "Slušaj, ja sam ti prijatelj. Upozori policiju da bi detaljnim pregledom videosnimki nadzornih kamera na autocesti policija mogla detektirati o kojem se vozilu osječkih registracija radi. Požar su podmetnuli nekih stotinjak metara od tvoje kuće."

Dujićeva kći i žena na požarištu urlale o nakazama

Inače, HDZ-ov šef Šuma je prošlog tjedna završio u fokusu javnosti nakon što su se njegove kći i supruga tijekom javljanja s požarišta kod Skradina vrlo glasno i ne birajući riječi požalile RTL-ovoj reporterki kako se gasi požar. Tvrdile su kako je premalo vatrogasaca, a bile su nezadovoljne i ponašanjem policije. 

"Od ovoliko Krke, nakaze jedne, nakaze, nakaze! Ćaća mi se doli guši, sve je napravija za ovu državu. Oni ni prstom da maknu! Ni prstom! (...) Nakaze jedne", govorila je Dujićeva kći, a u jednom trenutku je čak uhvatila kameru i okrenula je prema vatrogascima. 

"Prinosi, prinosi. Snimaj ga, snimaj i policajku onu, je*em mater", nastavila je kći. Uključila se i Dujićeva supruga: "Oduzela je čoviku dozvolu i kaznu mu naplati jer je vatrogascima nosija marendu i vodu. Policija mu je naplatila kaznu."

Kći je potom za policajku rekla: "Dabogda crkla, nakaza glupa." Dujićeva kći je poručila: "Nitko, tri se cisterne vode jučer za cili dan nisu potrošile. Bilo na početku požara 4-5 kamiona vode, nitko, nitko. Netko će platit za ovu odštetu."

Kći je na kraju dala upute RTL-ovoj reporterki: "Sve da si prinila, sve! Jer ovome netko mora stati na kraj." Dujić se ispričao zbog njihovog ponašanja, pokušavajući objasniti da su bile "u stanju velikog šoka i emocionalne iscrpljenosti nakon dvodnevne borbe s požarom".

 

Nacional: Izvor blizak vladi je sve potvrdio

Međutim, Nacional piše kako Dujić smatra da se nije našao pod pritiskom medija i javnosti isključivo zbog neprimjerenog ponašanja svoje supruge i kćeri, nego i jer se zamjerio utjecajnom kartelu iz drvoprerađivačke industrije predvođenom Ivićem Pašalićem i slavonskim drvnim lobijem.

Nacional navodi kako im je informacije o tajnovitom pozivu te Dujićevom odlasku na policiju potvrdio i izvor blizak vladi te Upravi Hrvatskih šuma. 

Ivić Pašalić: Poznajemo se preko 30 godina

Nije dugo trebalo čekati na reakciju Ivića Pašalića. "Ostao sam šokiran takvim luđačkim konstrukcijama i, ako iza toga stoji bilo tko iz Dujićeve blizine ili Dujić osobno, onda ne mogu reći ništa drugo osim da je to tragično. Na tako luđački način iznositi u javnost konstrukcije koje su kao iz najmračnijih dana", poručio je za Jutarnji

"Tragično je kako čovjek može nisko pasti u pokušaju prikrivanja skandaloznih događaja vezanih uz taj požar", nastavio je. Pašalić tvrdi da ga je Dujić teško optužio kako bi skrenuo pozornost medija sa sebe i svoje obitelji. 

"Prije svega, mi se poznajemo preko 30 godina. I u ranim počecima njegove karijere, kada sam ja bio glavni tajnik HDZ-a, on je uživao moju punu podršku. A kada je dolazio za predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, Dujić me zamolio za pomoć i podršku. Rekao sam mu vrlo jasno: 'Nediljko, znamo se dugo godina i, ako dolaziš pošteno raditi, onda ćeš imati moju punu podršku. Ali ako si došao krasti u Hrvatske šume, onda zaboravi moj telefon'", istaknuo je. 

Komentirao je i kako je on kao predsjednik udruženja drvne industrije surađivao s Dujićem kao šefom Šuma. 

"Prvih nekoliko mjeseci ta je suradnja bila odlična. Iza toga više nije bilo tako dobro. Drvna industrija se u proteklih godinu dana našla u vrlo teškom stanju zbog strašnih poremećaja na međunarodnim tržištima i tu su odnosi zahladili. Jer sa strane uprave Hrvatskih šuma i bivše ministrice nije bilo nikakve volje i želje da se drvnoj industriji olakša situacija", napomenuo je Pašalić.

Ivić Pašalić bio utjecajan devedesetih

Pašalića se tijekom devedesetih percipiralo kao jednog od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj. U tri mandata je bio saborski zastupnik, osam godina je bio član Predsjedništva HDZ-a, šest godina savjetnik predsjednika Franje Tuđmana za unutarnju politiku i pet godina potpredsjednik HDZ-a. Bio je šef Tuđmanovog izbornog stožera na predsjedničkim izborima 1997. 

Njegov pad je krenuo kad se 2002. na unutarstranačkim izborima kandidirao za predsjednika HDZ-a, ali je pod sumnjivim okolnostima poražen od Ive Sanadera. 

Dujić: Insinuacije da je do požara došlo radi mene su užasne

"Ne znam što piše u Nacionalu jer ga još nisam pročitao, a ovo što piše na portalu Jutarnjeg u razgovoru s Ivićem Pašalićem pročitao sam prije par minuta i mogu reći da sam u šoku. Zašto bih ja optužio bilo koga za požar, a pogotovo Pašalića? Zgrožen sam", osvrnuo se Dujić, također za Jutarnji, na Pašalićevu izjavu. 

"Hrvatske šume kao firma usko surađuju s institucijama RH u svim situacijama i to nam je zakonska obveza, pa stoga sve anonimne prijave koje zaprimamo, jer nije u našim ovlastima postupati prekršajno ni kazneno, uredno prosljeđujemo policiji", dodao je. 

Naveo je kako ne želi vjerovati da je netko ciljano zapalio požar kraj njegove kuće. "Sve dojave i indicije uvijek treba istražiti. Tog dana je bilo tisuću zaprimljenih poziva o požaru, lokacijama, do upita raznih pa i kako sam ja i moja obitelj. Bio je to težak dan za sve nas i za moju obitelj", upozorio je. 

"Kad vam gori dvorište s intencijom da vam izgori i kuća, teško je ostati pribran. Još sam optužen u medijima i da sam otuđio cisternu i držao je u dvorištu. Najbitnije je da smo svi u mjestu živi, a materijalna šteta će se namiriti. Žao mi je svake masline, bora, raslinja... na tih izgorenih 1800 hektara površine", rekao je. 

"Vjerujem u istragu i da će se riješiti slučaj kako bi nam se vratio mir u mjesto, a te insinuacije da je do požara došlo radi mene su užasne. Ne želim da se ikome dogodi ovo što smo mi u mjestu prošli. Još se svi sjećamo 2012. godine, kada je požar izbio na istom mjestu i bio je istih razmjera. Od tada još imamo traume", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.