U avionu koji je nestao 1968. u Indiji bila su 102 putnika, sada nađena četiri tijela

Cherian Thomas Foto: X, PRO Defence Trivandrum

Telefonski poziv okončao je desetljećima dugo čekanje - točnije, 56 godina i osam mjeseci.

Pozivatelj iz policijske postaje u okrugu Pathanamthitta u južnoj indijskoj državi Kerali javio je neočekivane vijesti Thomasu Thomasu - tijelo njegovog starijeg brata Thomasa Cheriana konačno je pronađeno.

Cherian je bio jedan od 102 putnika u zrakoplovu indijskog ratnog zrakoplovstva koji se srušio na Himalaji 1968., nakon što je naišao na teške vremenske uvjete, piše BBC.

Avion nestao s radara 1968. godine, sudbina mu je godinama bila misterij

Zrakoplov je nestao s radara dok je letio iznad prijevoja Rohtang. Godinama je zrakoplov IAF AN-12 bio na popisu nestalih, a njegova sudbina bila je misterij.

Zatim je 2003. godine tim planinara pronašao tijelo jednog od putnika.

U godinama koje su uslijedile vojne ekspedicije za potragu otkrile su još osam tijela, a 2019. godine olupina zrakoplova izvučena je iz planina.

Prije nekoliko dana nesreća iz 1968. godine ponovno je dospjela na naslovnice, nakon što je vojska pronašla četiri tijela, uključujući Cherianovo.

"Napokon ponovno mogu disati", rekao je Thomas.

Cherian je imao 22 godine, roditelji nisu doživjeli vijest o pronalasku tijela

Cherian, drugo od petero djece, imao je samo 22 godine kada je nestao. Ukrcao se u zrakoplov kako bi stigao do svog prvog terenskog položaja u himalajskoj regiji Leh.

Sve do 2003. godine vodio se kao nestali, a tek tada je pronađeno prvo tijelo, njegov je status promijenjen iz nestale u mrtvu osobu.

"Naš otac je umro 1990., a majka 1998., oboje su čekali vijesti o svom nestalom sinu", rekao je Thomas.

Ukupno je do sada izvučeno samo 13 tijela s mjesta nesreće. Teški vremenski uvjeti i zaleđeni teren regije otežavaju timovima za potragu da na tom području provode ekspedicije, a tijela Cheriana i još trojice - Narayana Singha, Malkana Singha i Munshirama - pronađena su u blizini ledenjaka Dhake. 

Dužnosnici su koristili satelitske snimke, radar i dronove kako bi locirali tijela, rekao je pukovnik Lalit Palaria.

Tijela otkrili preko radara, timovi ručno prekapali olupinu

Radar Recco, koji može otkriti metalne objekte zakopane u snijegu na dubini do oko 20 metara, identificirao je krhotine zrakoplova u tom području.

Tim je zatim ručno prekopao olupinu i pronašao jedno tijelo. Još tri tijela izvučena su iz pukotina ledenjaka.

Bila je to pločica s imenom na Cherianovoj uniformi - "Thomas C", s vidljivim samo slovom C - s dokumentom u džepu koji je pomogao dužnosnicima da ga identificiraju.

Njegova obitelj kaže da, iako tuga zbog gubitka nikada ne bi mogla izblijedjeti, laknulo im je što su konačno dobili neki završetak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.