Najjača raketa u povijesti eksplodirala desetak minuta nakon polijetanja

Screenshot: YouTube

SpaceX-ov Starship, letjelica nove generacije, razvijena za prijevoz astronauta na Mjesec i dalje, bez posade je prvi put izašao iz Zemljine atmosfere, no kontakt je s njim izgubljen ubrzo nakon polijetanja. Raketa od dvije faze lansirana je s lansirne rampe tvrtke Starbase Elona Muska u Boca Chici u Teksasu.

Trebala je u svemir letjeti 90 minuta, no kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija. "Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu", rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo. 

Sustav Starship uspio je odletjeti mnogo dalje od prvog pokušaja u travnju, ali je na kraju završio još jednom eksplozijom.

Raketa i svemirska letjelica sigurno su se podigle s platforme, a uspješno su se upalila sva 33 motora. Tijekom posljednjeg pokušaja više motora se prerano ugasilo.

Zatim su se dio s motorima i svemirska letjelica Starship uspješno odvojili, a Starship je upalio svoje motore i otisnuo se. Taj proces završio je uništavanjem odvojenog sustava s raketama, koji je eksplodirao u plamenu loptu iznad Meksičkog zaljeva. No letjelica Starship uspjela je nakratko nastaviti svoje putovanje.

 

Čestitke iz NASA-e

Šef NASA-e Bill Nelson čestitao je SpaceX-u nakon leta Starshipa.

Jim Free, direktor NASA-ine direkcije za razvoj istraživačkih sustava, također se oglasio na društvenim mrežama te rekao da je ovaj testni let označio korak naprijed za razvojni program Starshipa.

NASA plaća SpaceX-u više od 4 milijarde dolara za Starship, a letjelicu će upotrijebiti za slijetanje astronauta na Mjesec u okviru svog glavnog programa Artemisa.

Prvo slijetanje pomoću Starshipa predviđeno je za prosinac 2025. Ali Free je ranije izrazio zabrinutost da Starship neće biti spreman na vrijeme, upozoravajući da bi se misija mogla produžiti do 2026. ili bi NASA mogla biti prisiljena dizajnirati novi profil leta.

Free je nedavno unaprijeđen u trećeg najvišeg izvršnog direktora NASA-e. Tu će dužnost preuzeti u prosincu.

Kreće istraga

Savezna uprava za zrakoplovstvo, koja je danas izdala dozvolu za probni let Starshipa, upravo je objavila:

"Nezgoda se dogodila tijekom lansiranja SpaceX Starshipa OFT-2 iz Boca Chice. Anomalija je rezultirala gubitkom letjelice. Nema izvještaja o ozlijeđenima ili šteti na javnoj imovini.

Očekuje se da će agencija započeti istragu nesreće pri lansiranju, što je rutina nakon svake svemirske misije koja ne ide po planu."

Eksplozija rakete je i neuspjeh i uspjeh

SpaceX nije završio misiju po planu, a svemirska letjelica eksplodirala je iznad oceana. No, u svemu tome ima i nečega pozitivnog.

Raketa je stigla mnogo dalje nego tijekom prvog probnog leta u travnju, kada je Starship počeo ponirati oko četiri minute nakon polijetanja. Raketa se nikada nije ni odvojila od letjelice tijekom tog probnog leta.

Ovaj put SpaceX je postigao tu prekretnicu: oko dvije i pol minute nakon početka leta Starship je pokrenuo svoje motore i uspješno se odvojio, koristeći potpuno novu metodu, nazvanu "hot staging".

To je označilo ključni trenutak za SpaceX jer se očekivalo da će ta faza biti najrizičniji dio leta.

SpaceX je već rekao da će misiju smatrati uspješnom ako Starship prijeđe tu točku. I jest.

Dalje, nažalost, nije sve išlo po planu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.