Najpoznatija žena u SAD-u 1930-ih nestala je iznad Pacifika. Nikada nije pronađena

Foto: Wikipedia

Amelia Earhart zapamćena je kao prva žena koja je samostalno preletjela Atlantik, no zapravo se radi o feminističkoj ikoni; ženi koja je u vrijeme ranog 20. stoljeća odlučila biti pilotkinja i posvetiti se karijeri, a ne mužu i djeci. Nestala je 1937. godine na putu oko svijeta te njeno tijelo nikada nije pronađeno.

Amelia Earhart od samog starta je bila posebna i isticala bi se u svakom društvu, no njena posebnost dijelom je zasluga njene majke. Mama Earhart odgojila je Ameliju i njenu sestru da budu karijeristice te im govorila da kao dobre mame i supruge neće postići svu sreću u životu. Amelia se vodila majčinim riječima te se upisala u medicinsku školu, gdje se krajem Prvog svjetskog rata brinula o vojnicima koji su dolazili ozlijeđeni sa zapadnog fronta.

Od medicine do avijacije

U međuvremenu se vraćala doma u Kansas kako bi bila s majkom. Naime, njen otac je imao problema s alkoholom pa ju je to okupiralo dugi niz godina. Od škole je na kraju odustala, otišla u Los Angeles kako bi postala pilotkinja, a lekcije si je plaćala radeći privremene poslove. Mentora je pronašla u Aniti Snook, ženi sličnih ambicija kao i Amelia.

Uskoro počinje samostalno letjeti, a 1928. leti preko Atlantskog oceana kao putnica. Četiri godine kasnije postaje prvom ženom koja je samostalno preletjela Atlantik. Uskoro piše knjigu o svojim iskustvima pod nazivom Dvadeset sati i četrdeset minuta, u kojoj priča o svom životu i svojem letu. Knjiga je postala veliki hit i zaradila joj ne samo novac već i status američke ikone.

Anita Snook i Amelia Earhart

Sada već u tridesetima, Amelia je tražila nove rekorde koje je trebalo postaviti pa je krenula sa svojim kolegom Fredom Noonanom na put oko svijeta. Prvotno su krenuli u smjeru zapada. S američkog tla krenuli su na Havaje, a zatim na otok Howland u Tihom oceanu. Nakon što su se gotovo srušili nakon polijetanja s otoka Howland, misija je prekinuta.

U srpnju 1937. krenuli su na novo putovanje, ovaj put iz smjera istoka. Nakon što su prošli Europu i Aziju, krenuli su na let preko Pacifika. Zadnji put su viđeni 2. srpnja 1937. godine. Potraga za njima trajala je mjesecima, no nikada nisu pronađeni.

Amelia Earhart u smrti je postala još popularnija nego za života. Po njoj su nazivane institucije, zračne luke, škole i feminističke udruge. Ona je pionir u avijaciji, no isto tako simbol feminizma, a ostala je kulturološka ikona u SAD-u sve do danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.