Dan kad je održan jedan od najpoznatijih govora u povijesti

Foto: Wikipedia

Martin Luther King bio je američki protestantski pastor te jedan od glavnih boraca za građanska prava u SAD-u tijekom hladnog rata. Njegova borba protiv rasne segregacije i diskriminacije u SAD-u imala je odjek diljem svijeta.
28. kolovoza 1963. održao je svoj znameniti govor I Have a Dream.

U njemu je iznio svoje snove o budućnosti afroameričkog stanovništva te o njihovim pravima. Puno dijelova govora podsjeća na ulomke iz Biblije, što nije ni čudno s obzirom na njegov svećenički zanat. Mnogi ga etiketiraju kao najpoznatiji američki govor 20. stoljeća. 

Govor je održao ispred Memorijala Abrahama Lincolna, predsjednika koji je predstavljao simbol borbe za prava Afroamerikanaca. Navodno ga je slušalo preko 200.000 ljudi. Memorijalni centar Abraham Lincoln nalazi se petnaestak minuta pješice od Bijele kuće. 

Luther King prilikom potpisivanja Civil Rights Acta 1964.

Iduće godine dobiva Nobelovu nagradu za mir. Odlazi u Oslo te 10. prosinca osobno prima nagradu uz ove riječi:

"Prihvaćam ovu nagradu u ime svih ljudi koji vole mir i bratstvo. Reći ću im, i svima onima koji su me slušali, da je u nenasilju, kao i u pravdi i bratstvu, istinska snaga koja može promijeniti svijet."

Martin Luther King nastavio se boriti za prava crnačkog stanovništva sve do 1968. godine, kada je ubijen u Memphisu. Došao je podržati štrajk sanitarnih radnika, a tamo ga je ustrijelio James Earl Ray. King je imao svega 39 godina.

Smrt mu je donijela još veću popularnost, a Earl Ray osuđen je na 99 godina zatvora. Umro je 1998. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.