Nakon izbora Pavićev EPH dobio milijunsku državnu potporu i povoljan kredit HBOR-a

EUROPAPRESS HOLDING potpisao je ugovor HBOR-ova modela A+ s kamatom manjom od tržišne. Prema tom modelu, od 29 milijuna kuna HBOR će dati 40, a Raiffeisen banka 60 posto, donosi današnje izdanje Business.hr.

U tekstu se navodi da je Ninoslav Pavić za povlašteni kredit založio Globus, Slobodnu i zgradu u Zagrebu, a budući da je na istu zgradu u zagrebačkoj Odranskoj ulici dignuto već šest hipoteka, RBA je zatražio i druga osiguranja.

Kamata od 2,8 posto godišnje

Stoga je EPH založio i brendove kao što su Doktor u kući, Globus i Globus nacionalni tjednik, a kako piše Business.hr u  zalog banci stavio je i 1.600.000 dionica Slobodne Dalmacije ukupne nominalne vrijednosti 41,6 milijuna kuna. To je trećina dionica koje drži sam EPH, odnosno trećina ukupnog broja izdanih dionica.

Predsjednik Uprave i suvlasnik Europapress holdinga, dobio je poček od devet mjeseci pa će kredit u devet tromjesečnih obroka vraćati od rujna 2012. godine, dok će EPH plaćati kamatu od 2,8 posto godišnje HBOR-u.



Zanimljivo je kako je EPH dobio kredit odmah nakon pobjede Kukuriku koalicije, a prema ugovoru, EPH se novac od kredita obvezuje koristiti za financiranje obrtnih sredstava, 8,2 milijuna kuna za podmirenje obveza financijskim ustanovama te 6,7 milijuna kuna za zatvaranje mostnog kredita.  

Državna potpora od 1,35 milijuna kuna

"Očigledno je da je Pavić primio državnu potporu pa je stoga HBOR odmah obavijestio RBA o iznosu državne potpore medijskom magnatu koja iznosi 1,35 milijuna kuna. Tu državnu potporu čini razlika između referentne kamatne stope koja se utvrđuje pojedinačno za svakog korisnika kredita ovisno o njegovom kreditnom rangu i kvaliteti instrumenata osiguranja te odobrene poticajne kamatne stope korisniku kredita (efektivna kamatna stopa), a ona je manja od referentne kamatne stope", napominje se u tekstu u kojem se dodaje da program model A+ HBOR-a provodi zbog prevladavanja teškoća u gospodarstvu i uklanjanja negativnih utjecaja globalne gospodarske i financijske krize. 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.